A budapestialberlet.com szakembereinek véleménye szerint ahhoz, hogy a kiadó lakás Budapest területén minden igénynek megfeleljen, és elérhető árat is kínáljon a bérleti díj szempontjából, akár több hónapos keresgélés is szükséges. Szánjon hát időt erre, és keressen meg több tulajdonost, ezzel esélyt teremtve a valóban ideális megtalálására!

Ha már albérlet mellett vagyunk kénytelenek dönteni, a legtöbben az árak alapján választanak. A gyanúsan olcsó bérleti díjakon azonban érdemes elgondolkodni, hiszen könnyen lehet, hogy csillagászati összegű rezsiköltségekkel társulnak, amit egyértelműen jobb elkerülni. Javasolt már a telefonos egyeztetés alkalmával tisztázni a kiadások kérdését, beleértve ebbe a fenntartási költségeket, a rendszeresen érkező számlákat, valamint a kaució összegét is. Ne fecsérelje idejét a személyes megtekintésre, ha pénztárcája nem elég vastag az adott ingatlan bérléséhez!

A hirdetési oldalakon sokszor a kiadó lakás előnyös jellemzői vannak hangsúlyozva, ami a fényképeket illeti. Ne dőljön be a gyanús ajánlatoknak, és mielőtt már elképzeli magát a lakásban, járjon a végére, és tekintse meg azt mihamarabb, lehetőség szerint nappali fényben. A zsíros falak, a funkcionális hiányosságok, valamint a nyílászárók rossz állapota mind arra engednek következtetni, hogy karbantartás és felújítás terén volna mit tenni még az adott lakással. Az igényes környezetről, és a megfelelő hőszigetelésről több szempont miatt se mondjon le!  A kompromisszumos megoldásokat lehet, egy idő után megbánná, főleg, ha ez a fűtésszámlán is megmutatkozik a téli hónapokban. Amennyiben panellakásról van szó, fontos szempont lehet a légkondicionálás, hiszen jól tudjuk, hogy a tikkasztó nyarak szinte elviselhetetlenek nélküle a társasházakban.

Egyes lakástulajdonosok számára a bérlő kiválasztásánál szerepet játszik, hogy van-e gyermeke, vagy például háziállattal rendelkezik-e. Ha már a kezdetekkor úgy tűnik, hogy ezek problémaforrások lehetnek, akkor javasolt más albérlet után nézni, hogy ne két hónap után derüljön ki, ez az együttműködés akadálya. Elsősorban bútorozott ingatlanok esetében szokott ez gondot jelenteni, de természetesen a tulajdonos korábbi rossz tapasztalatai bármilyen bérlemény esetében befolyásoló tényezők lehetnek.

Az elhelyezkedés nem csak az árak változását indokolja, hanem az egyes albérletek iránti kereslet alakulását is. A belvárosi, bevásárlási és szórakozási lehetőségekhez közeli lakások sokszor igen borsos áron kerülnek kiadásra, de ettől függetlenül folyamatosan nagy kereslet mutatkozik irántuk. A főváros külső kerületeiben elérhetőbbek az árak, és egy jó választással a tömegközlekedés közelségéről sem kell lemondanunk, bár tény, hogy a mindennapos utazás sok időt vehet igénybe a munkahelyre, iskolába, hogy az ügyintézésről már ne is beszéljünk. Ha áthidalhatónak bizonyulnak a fenti negatívumok, és a lakás is elnyeri tetszésünket, akkor megéri kompromisszumot kötni az alacsonyabb bérleti díj érdekében. A budapesti albérlet kínálatban minden bizonnyal Ön is megtalálja majd az igényeinek megfelelőt, de semmiképpen ne vegye félvállról a keresgélést, szánjon időt és energiát rá!