Csaknem kétezer hátralékos fogyasztó szabadult meg tartozásától az EDF DÉMÁSZ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös hátralékkezelő programjának segítségével. A dél-alföldi villamosenergia-szolgáltató és a karitatív szervezet nemrégiben újabb együttműködési megállapodást írt alá, 2014-ben és 2015-ben további 150 millió forintos keret áll rendelkezésre a Hálózat a közösségért program folytatására, hogy minél több fogyasztó számára legyen elérhető a mindennapi élethez szükséges villamos energia.

Az év elején az utolsó részletfizetések beérkezésével lezárult az EDF DÉMÁSZ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2013-ban meghirdetett, közös hátralékkezelő programja. Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében, valamint Pest megye déli részén összesen 1834 hátralékos,korábban már kikapcsolt, vagy hátrányos helyzetű fogyasztó kapott támogatást. A programba pályázat útján jelentkezhettek a segítségre szoruló családok, melyeknek ötven százalék önrész befizetését kellett vállalniuk.

A legtöbb pályázat Békés és Bács-Kiskun megyéből érkezett, ahol a Máltai Szeretetszolgálat szervezetei mellett a helyi családsegítők is aktívan közreműködtek a tájékoztatásban és a támogatottak kiválasztásában. A nehéz helyzetbe került fogyasztók élethelyzetének feltérképezésével sikerült elérni, hogy az anyagi segítség oda jutott, ahol leginkább szükség volt rá.

A kikapcsolt és az előre fizetős mérőórával rendelkező fogyasztók a korábban felhalmozott hátralék kifizetéséhez kérhettek segítséget. A tartozás miatt korábban már kikapcsolt ügyfelek részletfizetés vállalásával újra igénybe vehették a villamosenergia-szolgáltatást. A szociálisan nehéz helyzetbe került, de elmaradással nem rendelkező családok hat havi számla határidőben történő befizetésével átlagosan egyhavi számlájuk összegét kapták meg támogatásként. A program kiemelt figyelmet fordított a fogyatékkal élő, védendő fogyasztók bevonására is.

A nyertes pályázók csaknem fele a korábbi hátralékosok közül került ki. Ők az EDF DÉMÁSZ által biztosított támogatási keretből 19,7 millió forintot kaptak.

 

megye

jelentkezők száma

támogatottak száma

máltai támogatás (millió forint)

Békés

847

706

12,5

Bács-Kiskun

659

519

11,6

Csongrád

466

391

10,0

Pest

269

218

5,9

összesen

2241

1834

40,0

A sikeres pályázat feltétele volt, hogy a megítélt támogatás összegével megegyező önrész megfizetését kellett vállalniuk az ügyfeleknek. Voltak, akik a szerződéskötésig nem tudták teljesíteni ezt a feltételt.

Bács-Kiskun megyei támogatások

település

jelentkezők száma

támogatott

Kecskemét

93

72

Kiskunhalas

56

46

Baja

31

24

Kecel

30

24

Kiskunfélegyháza

23

21

 

Békés megyei támogatások

település

jelentkezők száma

támogatott

Békés

136

109

Mezőberény

68

67

Gyula

71

62

Sarkad

43

34

Szabadkígyós

38

33

 

Csongrád megyei támogatások

település

jelentkezők száma

támogatott

Szeged

125

106

Csongrád

37

32

Pusztamérges

25

24

Csanytelek

22

17

Mártély

19

17

 

2014-ben és 2015-ben tovább folytatódik a hátralékkezelő program. Az előzőekhez hasonlóan a villamosenergia-szolgáltató célja, hogy az ügyfelek felelősséget vállaljanak a hátralék rendezésében, és tudatos villamosenergia-fogyasztással akár támogatás nélkül is rendezni tudják az áramszámláikat.A Máltai Szeretetszolgálat a támogatásban résztvevőket életvezetési, energiatakarékossági tanácsokkal is ellátta, hogy fogyasztásukat tudatosabban alakíthassák.

Az új jelentkezési feltételekről és határidőkről a Máltai Szeretetszolgálat honlapján (www.maltai.hu) hamarosan tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

Forrás:

Romhányi Tamás, kommunikációs vezető, Magyar Máltai Szeretetszolgálat