Az Egészség Fejlesztési Iroda uniós forrásból 125 millióból valósult meg, amely áprilistól várja azokat a lakosokat, akik az egészségük megőrzése érdekében szeretnének tanácsokat kapni. Az iroda a vásárhelyi Kórház „L” épületében várja majd a kistérségben élőket, így nem csak a vásárhelyiek, hanem a Mindszentről, Mártélyról és Székkutasról érkezők is igénybe vehetik.

A programirodában az Egészséges Vásárhely Program rendezvényeinek szervezése és háttérmunkái zajlanak majd, valamint a prevenciós rendelőben prevenciós nővér, dietetikus, pszichológus rendel majd, akiktől választ és tanácsokat kaphatunk az életmóddal kapcsolatos kérdéseinkre. Az iroda áprilistól várja a lakosokat – tudtuk meg Gyurisné Pethő Zsuzsanna, programigazgatótól.

Dr. Kallai Árpád, mint az integrált intézmény vezetője fontosnak tartja, hogy mindez a makói térségben élők számára is elérhető legyen, így az ott élők számára is nyitva áll az iroda ajtaja.

Ezért a program szlogenje: „Az egészség mindenkinek jár”, kiegészül „Az egészség a makóiaknak is jár”-ral – mondta a főigazgató.

Mindezek mellett még márciusban Makón is megkezdik az egészségfejlesztési programokat. Az emlőrák szűrést legalább olyan szinten szeretnék megvalósítani, mint Vásárhelyen, valamint hamarosan elindul a makói kistérség településein a szűrőbusz.

– Nagy nap ez a mai, mind az Egészséges Vásárhely Program, mind az egészségmegőrző és fejlesztést támogató ellátó rendszerünk életében, hiszen egy olyan új lehetőséggel bővül, amely lehetőséget biztosít annak, aki szeretné megőrizni egészségét és szeretne változtatni életmódján – mondta az ünnepélyes szalagátvágáson a főigazgató, aki hozzátette, most már nem csak a betegségek gyógyításának van rendelője, hanem a megelőzésnek, a prevenciónak is.

Zárásként dr. Kallai Árpád arra kért minden lakost, hogy éljen a lehetőséggel, használja ki az egészségmegőrzése érdekében a kialakított irodát.

– Vásárhely jól döntött, amikor elindította és, azóta is támogatja az EVP-t – kezdte Almási István polgármester, aki szerint az Önkormányzatnak is van felelőssége, abban, hogy az embereket az egészséges életmód felé tereljék.

„Az iroda lényege, hogy ne csak akard az egészségedet, hanem tegyél is az egészségedért” – hívta fel a figyelmet Almási István, aki bízik abban, hogy az iroda kihasznált lesz.

Dr. Mészáros János, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Dél-Alföldi Egészségszervezési Központ vezetője is jelen volt a szalagátvágáson, aki egészségmegőrzés fontosságáról beszélt, majd együttműködését ajánlotta fel az irodának.

A.S.