Gyakorlatilag az időjárási feltételek megfelelőek ahhoz, hogy a földekre kimenjünk dolgozni, és megkezdjük a tavaszi munkálatokat. Ősszel, főleg az őszi kalászosokat vetik el, ebből is az őszi búza a legnagyobb területű. 2013 őszén még nagyobb területen termeltek őszi búzát a gazdák, ami meg is látszik az idén, a tavaszi területek nagyságán – tudtuk meg Gila Csabától.

A műsorban megtudtuk, a Hód Mezőgazda Zrt vetőmag üzletágazata Hódmezővásárhelyen és környékén  5-600 hektáron, míg a Dunától keletre 1800 – 2000 hektáron gazdálkodik, és számos vállalattal, multinacionális cégekkel is kapcsolatban áll, akiknek értékesítenek, de magánszemélyek is vásárolhatnak tőlük – mondta el Égető Sándor.

A Mezőgazdasági Magazinban szó esett arról is, hogy a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek milyen szabványoknak kell megfelelnie, és milyen ellenőrzéseket kapnak. Égető Sándor elmondta, a korábban nagy botrányt okozó génmódosítást is ellenőrzik, és kijelentette, az ő vetőmagjaik nem génkezeltek. Ezen kívül hatóság ellenőrzi a vetőmagok paramétereit, csírázóképességét, amely 90 százalékos, tehát száz magból legalább kilencven kikel.

Égető Sándor elmondta, tavaly az Európai Unió hozta meg azt a döntést, mely szerint két évre felfüggeszti a neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerek vetőmag- vagy talajkezelés céljára történő felhasználását. Hozzátette, ez persze nem azt jelenti, hogy a rovarok elárasztják majd a földeket, hiszen más rovarölőszert tudnak használni a gazdák.

Nagy Ágnes