Szalai Piroska pénteken Budapesten sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban 1,797 millió nő dolgozott, idén januárban ez a szám már 1,83 millió volt. Hozzátette: 2013-ban 2,2 millió aktív nő volt Magyarországon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa közölte, az inaktív nők száma jelentősen, 1,4 millióra csökkent 2013-ra, ami 2009-hez képest 150 ezerrel kevesebb.

Szalai Piroska ismertetése szerint a női foglalkoztatási ráta 52,8 százalék. Mint mondta, a legnagyobb növekedés a 30-34, az 55-59 éves korcsoportokban volt, de jelentősen emelkedett a foglalkoztatás a 25-30 és 50-54 évesek között is. Ez a munkahelyvédelmi akcióprogram eredménye – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a kisgyermekes édesanyák munkavállalását 35 ezer esetben tudták tavaly segíteni, és nagyon jelentős hatása lesz idén a gyed extrának, amely 20 ezer fővel növelheti a nők foglalkoztatását.

Szalai Piroska beszélt arról is, hogy bővítik a bölcsődei férőhelyeket, míg az idősebbek számára a nők 40 program jelent segítséget.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője azt mondta, a kormány eddigi intézkedései meghozták az eredményeket, 22 éves csúcson van a nők foglalkoztatása, ez pedig európai uniós viszonylatban is kiemelkedik, mivel az ország női foglalkoztatási rátájának bővülése a harmadik legnagyobb a tagállamok között.

Úgy fogalmazott, hogy a Fideszben nemcsak a nőnap alkalmából kapnak nagyobb figyelmet a nők, hanem az egész kormányzás során az egyik legfontosabb feladata volt a nők és az édesanyák megbecsülése. Ennek eszközeként jelölte meg a családpolitikát, az adórendszert, a foglalkoztatáspolitikát.

forrás:kormany.hu