Valójában már az ókori görögök is sütötték és fogyasztották, a neve pedig a francia nyelvből ered, hiszen, amikor egy belga kézműves kitalálta a rácsos sütőformát, az édesség leginkább egy méhkaptár rácsos szerkezetét idézte, a méhkaptár pedig franciául gaufre – hát innen kapta a nevét a gofri.
Számos receptet találhatunk, egyik egyszerűbb, mint a másik. Íme az alaprecept, amit elrontani sem lehet:

Hozzávalók:
3 tojás
4 dl tej
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
3 tk cukor
½ tk só
8 ek olaj
Elkészítés:

Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét, majd a sárgáját keverjük össze egy tálban a tejjel, szitáljuk hozzá a lisztet, a sütőport, adjuk hozzá a cukrot, a sót és az olajat. A tojásfehérjét verjük kemény habbá és azt is óvatosan forgassuk a masszába. És már süthetjük is a csemegét.
Jó tanács: ha kisült a gofri, ne pakoljuk őket egymásra, inkább egy rácson hagyjuk őket kihűlni egyenként, így nem vizesedik be a tészta.
Tálaláskor kínálhatunk hozzá egyszerűen porcukrot, tejszínhabot, csokis vagy epres tejszínhabot, de karikázhatunk a tetejükre gyümölcsöt, és keverhetünk finom öntetet mascaronéból, porcukorból, fahéjból és pár csepp rumaromából, és ezzel is meglocsolhatjuk.