A vásárhelyi Kossuth Olvasókörben folytatta választási fórum sorozatát Lázár János, országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár, akit szintúgy teltház várt csütörtökön 18 óra után a Szerencse utcán, mint a kora esti fórumon a Szabadság Olvasókörben. Az államtitkár itt is beszámolt az április 6-i választások előzményeiről, ugyanis már nagyban dübörög a kampány. A választáson 14 név közül választhatnak majd a lakosok.

Lázár szerint az ország helyzete sokkal stabilabb, mint négy éve volt. „Az ország rosszul működött és azért változtattunk” – mondta a politikus, aki hozzátette racionálisabb, rendezettebb viszonyokat próbáltunk teremteni. „Nagy dolog lenne, ha megtudnánk tartani a választók bizalmát és tovább folytatnánk a megkezdett munkát” – jelentette ki Lázár János.

– Nagyon fontos az ország versenyképessége érdekében az olcsó energia – mondta Rácz Árpád, aki azt kérdezte az államtitkártól, hogy lát-e esélyt arra, hogy a következő ciklusban valamilyen támogatásban részesülnek a kis- és középvállalkozók, ugyanis a vállalkozók energiaköltségei rontják a versenyképességüket.

„A következő négy év legfontosabb gazdaságpolitikai kérdése, hogy a rezsicsökkentést kiterjesszük a vállalkozói szektorra. Ezért csináljuk a Paksi Atomerőművet” – válaszolta a politikus, aki szerint fontos, hogy olcsó gázt és áramot használjanak a vállalkozók.

– Mi a szándéka a kormánynak a devizahitelesekkel? – tette fel a kérdést Molnár János, majd Szabó János is a devizahitellel tett fel kérdést, ugyanis 2007-ben vett autót 3 millió 20 ezer forintért, de még hét év fizetés után is 3,3 milliós tartozása van.  – A bankok becsapták az embereket a hitelek felvételekor. Elsősorban azt kell megakadályozni, hogy az emberek feje fölül ne vigyék el a házat, de a fogyasztási hitelekkel is kell valamit kezdeni, ugyanis az nem korrekt, hogy kétszer annyit fizetnek ki a polgárok.

A fórumon felmerült a halálbüntetés kérdése is. Az államtitkár szerint nem át kell gondolni, hogy melyik a nagyobb büntetés: ha azonnal elvesszük az ember életét, vagy élete végéig azzal a bűntudattal kell élnie, amit elkövetett.

„Prostitúcióról van-e a kormánynak elképzelése?” – tette fel az utolsó kérdést Molnár János.

„Őszintén, ezzel a kérdéssel még nem foglalkoztam, és a vásárhelyi helyzetet sem ismerem” – mondta mosolyogva az államtitkár, majd hozzátette, 1998-2002 között volt, olyan elképzelésünk, hogy zónákat és negyedeket alakítsunk ki, de ez azért nem valósítható meg, mert az ott élők azonnal panaszkodnak. Lázár valamilyen formában moderálni és rendszerezni kell az ügyet.

A.S.