Néhány évvel ezelőtt, a müncheni építészeti kiállításon talált egymásra a vásárhelyi Csomiép Kft. és a japán Toyota Forms Részvénytársaság. Mindkét cég betonelemek készítésével és a hozzájuk szükséges formák előállításával is foglalkozik, amely munka kapcsán a felmerülő kérdéseket az interneten folytatott levelezésükben egyeztették, és a munkakapcsolat a két partnert egymás megbízhatóságáról erősítette meg.

A közös munka eredménye, hogy a japán cég elnöke, Minoru Toyoda csütörtökön Hódmezővásárhelyre látogatott felkeresni a Csomiép Kft.-t. A megbeszélésre meghívást kapott a promenad.hu tudósítója is, aki a japán cégvezetővel folytatott beszélgetése során megemlítette, hogy néhány éve Hódmezővásárhely Fukushimából látott vendégül gyerekeket, közvetlenül az ott súlyos károkat okozó földrengés után.

A japán üzletember arca a történet hallatán meglepetést és érdeklődést is tükrözött. Elmondta, hogy bár üzleti központjuk a japán fővárosban, Tokióban van, két vidéki gyáruk közül az egyik épp Fukushimában működik. A cégvezető megdöbbentőnek és csodálatosnak nevezte, hogy épp egy magyar város, Hódmezővásárhely hívta meg 2011 nyarán azokat a japán gyerekeket, akiknek családját a természeti katasztrófa érintette, és itt több mint egy hétig vendégül látta őket.

Minoru Toyoda táblagépén közösen tekintettük meg a promenad.hu tudósításait, és a vendég elérzékenyülve szemléte a fotókat, amelyen a fukushimai gyerekek jó étvággyal kanalazták Székkutason a finom magyar gulyást, vagy azokat a képeket, amelyen Lázár János, a város akkori polgármestere a városházán, majd a fővárosban Orbán Viktor miniszterelnök és Schmitt Pál köztársasági elnök fogadta a Távol-Keletről érkezett fiatalokat.

2011: fukushimai gyerekek a városházánA japán vendég karjára mutatott, jelezve, hogy a hideg futkosott rajta, amikor kiderült, hogy Hódmezővásárhely épp abból a városból fogadta a nehéz helyzetbe került gyerekeket, ahol a cég egyik gyára működik.

– Nagyon köszönöm a hódmezővásárhelyi embereknek azt, hogy meghívták és vendégül látták a japán gyereket, és nagyon sajnálom, hogy minderről korábban nem is hallottam, és hálás szívvel csak köszönetet tudok mondani mindezért – mondta Minoru Toyoda.

Mészáros Antal, a Csomiép Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy három éve annak, hogy egy szabadalmuk megvalósítása során keresve partnerre találtak a japán cégben, amely szakmai és műszaki segítséget adott a termék megvalósításához. Bármikor küldtünk e-mailt Japánba, a válasz két órán belül megérkezett – jelentette ki Mészáros Antal, hangsúlyozva, hogy az üzlet csak akkor került szóba köztük, amikor a szakmai együttműködés már jó ideje folyt.

Mindkét cégvezető egybehangzóan jelentette ki: kapcsolatuk alapja az őszinteség és a segíteni vágyás, amelyet az alapozott meg, hogy az együttműködés bebizonyította, hogy önzetlenül képesek segíteni, és a kialakult bizalom lett az alapja a mostani látogatást is eredményező együttműködésnek.

Arnay

Képgalériák a fukushimai gyerekek 2011-es látogatásáról:

A japán gyerekek megérkezése a Liszt Ferenc Repülőtérre, ahol Lázár János akkori polgármester fogadta őket

A fukushimai gyerekek vásárhelyi pillanatai

Cikkek a fukushimai gyerekek 2011-es látogatásáról:

Vásárhely is felkerülhet a japán térképekre – megérkeztek a fukushimai vendégek

A városháza dísztermében fogadta Lázár János a japán diákokat

Ízlett a székkutasi gulyás a japán gyerekeknek

A Parlamentben fogadta a fukusimai diákokat Orbán Viktor

Schmitt Pál találkozott a fukushimai gyerekekkel