Benák Katalin főszerkesztő elmondta, az 5. évfolyam első Vásárhelyi Látóhatára tematikus lapszámmal tiszteleg a másfél évtizedes múltra visszatekintő kerámia szimpóziumok előtt. A lapot olvasók áttekintést kapnak Hódmezővásárhely kerámiamúltjáról. A szerzők között több keramikus és szobrász is fellelhető, akik azt osztják meg a publikummal, hogyan segít nekik a helyi Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány.

A főszerkesztőt a témaválasztásról is kérdeztük. – Hódmezővásárhelyen történelmi hagyománya van a kerámiának, ami a sárból alkotott művektől eljutott a nemzetközi tevékenységig – ismertette Benák Katalin. Hozzátette, a Vásárhelyi Látóhatárban többek között Véghváry Gyula keramikusművészre is emlékeznek, de Ferrari Violetta életútját és Mezei László Miklós katonaemlékeit is megismerhetik az olvasók.

A bemutatón Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke és Gál István, a vásárhelyi Kerámiaközpont műszaki vezetője is részt vett.

A rendezvényen az est házigazdája, Nagy Imre múzeumigazgató Erdős Olga költő, műfordítóval és Vicei Károly zentai íróval beszélgetett. A helyi kulturális értékek iránt érdeklődő közönség nemcsak a 2014-es év első lapszámát vehette kézbe, hanem lehetőség nyílt “belelapozni” az eLátóhatárba, azaz a Vásárhelyi Látóhatár elektronikus változatába.

Az eseményen Pető Szilvia énekes és Aczél Ferenc gitáros működtek közre.

Megyeri József