20:54 A fórum véget ért.

20:45 Nem a makói és a vásárhelyi kórház az ellenfél, hanem a központosítás, befolyásos lobbik a centrumokat hozták helyzetbe, amelyet a választások után felül kell vizsgálni. Hiába irányítják a betegek tömegét az egyetemekre, ott már nem tudják ellátni megfelelően. Az országban megvan az orvosi tudás, amit meg kell szervezni, az a közlekedés, a betegszállítás. Hazánkban nincs túl sok kórház, de a kórházakban csoportosítani kell az erőforrásokat. Kallai főigazgató, mint az orvos- és egészségügyi szakdolgozói társadalom képviselője méltányosabb elbánást érdemelt volna a makói testületi ülésen, mint amiben része lehetett – tette hozzá Lázár János, azzal kiegészítve: lesz pénz technológiára, eszközökre.

20:38 Nem tekinthető áttekinthetőnek a munkaügyi hivatalok működése, nem adnak megfelelő áttekintést az üres munkahelyekről. Ha a helyi építőipar leépül, a szakoktatás is leépül – tette hozzá Lázár János, feltéve a kérdést: a jelentős makói építkezésekből mit kaphattak a makói vállalkozók? Ha köbmétert mér az óra, a számla Jule-ról szól – az a csalás melegágya – tette hozzá a képviselő. Devizahitelben kevesebben vannak, mit a ciklus elején – tette hozzá Lázár János, leszögezve: a bankok megtervezetten, az akkori kormány támogatásával becsapták az embereket, de van esély, hogy a szerződéseket megváltoztassák. Olyanoknak is adtak hitelt a pénzintézetek, akiről tudták, hogy nem fogja tudni visszafizetni, és ezeknek az embereknek segíteni kell.

20:32 Lázár János válaszában elmondta: a héten megjelenik a kormányrendelet a Nyelvstratégiai Intézet megalakításáról, amely a magyar nyelvnek nem a múltját, hanem jelenét, sőt lehetséges jövőjét kutatja. A szociális intézmények korszerűsítésére lesz uniós pénz, az állami intézményeknek nem kell önerő, a települések adósságaiktól megszabadulva tudnak az önerőre fordítani. A Makovecz örökségből márkát kell létrehozni, amely Makó erőforrása lehet, a fürdő működtetésébe be kell vonni a kormányt. 150 milliós teher nagy egy ekkora közösségnek. A szemétszállítás átszervezésének lehetősége Makó előtt is nyitva lesz, de úgy, hogy aki kevesebb szemetet állít elő, kevesebbet is fizessen. A szelektív gyűjtéssel a hulladékszállítás díja 30 százalékkal csökkenthető.

20:17 Dr. Kocsis Ernő szülész felszólalásában elmondta: gyenge a makói fürdő marketingje, míg a makói kórház kapcsán osztrák példát hozott, ahol kisebb kórházak olcsóbban látják el a lakosságot, mint a nagy klinikák. Asztalos Imre a devizahitelesek problémáit vetette fel a fórumon, szerinte az árfolyamgát nem jelent végleges megoldást az adósoknak. Nagy János a közszolgáltatók számláinak átláthatóságát panaszolta, Vida Sándor a makói szemétszállítás gondjait vetette fel, míg Szénási László arról szólt, hogy hiába van öt szakmája, nem kap munkát.

20:11 Dobi Sándor elektrotechnikus háza megrongálódott a csatornázás során, az új csatorna betongyűrűi engednek, de hiába kérte a makói hivatal segítségét. A képviselő személyes segítséget ígért. Rokkantnyugdíjas és vállalkozó, csak főállásban végezheti tevékenységét – tette hozzá Dobi Sándor.

20:05 A szerdai kormányülésen várható, hogy arról döntenek, hogy a Tiszából és Marosból kivett öntözővízért ne kelljen fizetni, de az is elképzelhető, hogy a víz elvezetése is ingyenes lesz. A települések határában lévő erdők kapcsán elmondta, hogy azoknak is a helyieket kellene szolgálni, nem az erdőgazdaságokat, miközben az államnak támogatni kell a kistelepülések lakóit.

19:48 Kispéter Pál vállalkozó a cégek közötti körbetartozás megoldására kért választ, valamint, hogy a szakmunkás tanulók után kaphatott támogatásokról érdeklődött. Válaszában Lázár János elmondta: az uniós pénzeket csak akkor fizetik ki a fővállalkozónak két éve, ha alvállalkozóit határidőre kifizette. A következő időszakban a helyi és regionális vállalkozásokat fogják erősíteni a magasépítések területén, ma itt a külföldiek aránya hatvan százalék. Ennyi városi beruházás mellett legalább három-négy erős, helyi építési vállalkozónak kellene lennie. Vásárhelyen nem a Strabag, vagy a Switelski nyer, hanem a komolyabb vállalkozások folyamatosan kapnak munkát a várostól. A mély- és útépítésre már helyi cégek nincsenek, de a magasépítésre megvannak, és a következő pályázatok lényege lesz, hogy a helyi cégek legyenek a kivitelezők, ezért a helyi vállalkozókat hálózatba kell szervezni.

19:37 A kormány minél több egyházi közösségnek igyekezett megadni a tanítás lehetőségét, annak okán, hogy az egyház szeretetközössége az inkább szól a nevelésről, mint az oktatásról. Ha ezt itt másként teszik, súlyos hiba. A Klebelsberg központ folyamatosan egyeztet a településekkel a gyerekek létszámáról és koráról, hogy mire iskolába kerülnek, tudott legyen a létszám. Le kell ülni az egyházakkal közösen a beiskolázás kapcsán, de egy iskola nem válogathat a gyerekek között, ez ellentétes valamennyi történelmi egyház tanításával – fogalmazta meg Lázár János, kiemelve: minden gyermeknek meg kell ismernie a társadalom valamennyi rétegét, példaként hozva, hogy fia is olyan osztályba jár, amelyben vannak halmozottan hátrányos helyzetű tanulók is. Egy ország csak akkor juthat előre, ha a gyerekeknek születésükkor meghatározott a jövőjük. Az oktatási intézményfenntartóval egyeztetni fog a kérdésről a választást követően – ígérte meg Lázár János.

19:33 Vezsenyi László elmondta: Makón csak egy állami iskola maradt, viszont az egyháziak beiskolázási körzet nélkül vehetnek fel gyereket. Hozzátette: információi szerint az egyik iskola válogat a gyerekek és szüleik között, és az állami iskolának fel kell vennie a más iskolák által nem fogadott gyerekeket. Megkaphatják-e az állami iskolák azt a lehetőséget, amelyet az egyháziak megkapnak – tette fel a kérdést.

19:30 A makói fürdő csodálatos, de évente 150 millióba kerül, minden makóinak évi hatezer forintjába. Makónak a kormánytól el kell kérnie az évi 150 milliót, amire a kormány nyitott, hogy a makóiak terhei csökkenjenek. Készek a könyvtár megépítésére, de ehhez Makónak ezt az ország felé tálalnia kell tudnia – szögezte le a képviselő.

19:26 Lázár János a Makovecz-hagyatékról elmondta: a mester Makót a szívén viselte, de vannak itt, akik látják, hogy mindennek megvan a maga ára gáz- és villanyszámla formájában. Tisztelem a mestert, de az a dolgunk, hogy kihozzuk az optimumot, és megtaláljuk a lehetőséget. A könyvtár megépítésében van realitás, de csak akkor, ha Makó városa képes a Makovecz hagyatékot egységes építészeti örökségként megjeleníteni. De nem az a kérdés, hogy van-e egymilliárd forint a könyvtár megépítésére, hanem az, hogy ezt egy nagy lehetőségként a képviselőtestület képes lesz-e az ország asztalára letenni.

19:21 A makói kórház körüli vita nem szakmai, hanem politikai, hiszen politikusok vitatkoznak az intézményről, nem az orvosok és ápolók. Ha Makón a választáson valaki nyerni akar, annak jó egészségügy ellátásnak kell, hogy a célja legyen. Hogy tételezheti fel a város polgármestere azt, hogy Lázár János az itt élők ellensége – tette fel a kérdést a képviselő, leszögezve: ha a kórházzal elégedettek az emberek, így marad, ha nem, változtatnak. Az orvosok állították, hogy a két kórház együtt erősebb, ezt ki kell próbálni, a normális, higgadt munkának adni kell egy évet, és támogatást a gyógyító munkához.

19:16 Építeni kell az itt élők, és az ide érkező, pénzt költeni vágyók miatt. Mindehhez szükség lesz a kiszombori elkerülő útra is, amelyről a szerdai kormányülésen tesz előterjesztést. A városban és a környező településen meg kell erősíteni az oktatást, amely a település megtartóerejének egyik bázisa. Komoly fejlesztések voltak és vannak, Makó közelebb van a nyugati világhoz, mint 25 éve, de hogy ez jelent-e közösségszervezést, és világos-e mit akarunk a közösséggel, vagy csak habarcs és tégla, azt át kell gondolni. Egy ekkora közösségnél fontos, hogy lelki értelemben is fejlődés legyen.

19:10 Abban, hogy Makó sikeres legyen, abban épp én vagyok a legérdekeltebb, hogy ne kelljen szégyenkezni a rám adott szavazatok miatt – szögezte le Lázár János, aki a város lehetőségei között ismertette az M43-as autópálya határig építését. Európa határa itt lesz Románia schengeni csatlakozásának távolodása miatt, míg hazánkat történelmi gyökerei Európához köti. Komoly gondok vannak a Balkánon, a tőlünk keletre és délre lévő országokhoz képest hazánk a legstabilabb. Ha a kínaiak pénzén építünk vasutat, hogy délről az ott élők Bécs felé tudjanak utazni, akkor a határon lévő városok szerepe is megnő. Makót fejleszteni kell: többet és jobbat érdemel az egykori régióközpont. Az itt élők képesek fejlődni, ha megtalálják ennek célját és értelmét.

19:01 Fontos a rendőrség megbecsülése, és a szigorú büntetések alkalmazása az erőszakos cselekményeket elkövetőkkel szemben – foglalt állást a képviselő, kiemelve, hogy a rendőröknek megfelelő jogokat kell biztosítani, míg a börtönben lévő elítélteknek meg kell termelniük fogva tartásuk költségeit.

18:56 A versenyképesség másik alapja az olcsó energia – szögezte le Lázár János, leszögezve: mind az ipar, mind a lakosság részére. Ma egy átlagos makói munkaadónak nem a munkabér, hanem az energia ára jelenti a legkomolyabb terhet. Minden munkaadó szívesen fizet a jó szakemberért, de az elmúlt négy évnél jobban kell csökkenteni a vállalkozói terheket is.

18:53 Az adórendszer elismeri a gyermeknevelést, aki három gyermeket nevel, nem fizet szja-t, akinek alacsony a bére, az a járulékaiból is leírhatja a gyermekek utáni kedvezményt. A kormány megemelte a GYED-et és a GYES-t, de további feladat van azon a területen, amely gyermekközpontú társadalmat alakít ki. Az oktatási létesítmények felújítására az uniós alapok pedig lehetőséget fognak biztosítani. Hazánk versenyképességét az jelentheti, ha szakmunkásaink jól megfizetett réteget alkotnak.

18:46 Cél, hogy mindenki dolgozzon, és megfelelő fizetése legyen, segítségére csak az számíthat, aki munkával akar boldogulni – szögezte le a képviselő, aki szülei példáját hozva igazolta: dolgozni kell. A közösség segítségére pedig csak az számíthat, aki együttműködik, és felajánlja képességeit a közösség számára. Ha nem növekszik a munkát vállalók száma, és nem születik több gyermek, akkor nem lesz, aki eltartsa az öregedő társadalmat. Makón is gond a csökkenő gyermeklétszám – tette hozzá az államtitkár.

18:38 A változásokban történt áldozatvállalásért megköszönte mindenki segítségét Lázár János, kiemelve: a korábbi időszakok megszorító politikájával szemben hoztak intézkedéseket. A kormány azért van, hogy megkönnyítse az emberek életét, nem azért, hogy megnehezítse. A cél a terhek igazságosabb elosztása volt: a korábbi nyertesek tegyenek be többet a kasszába, hogy a rendszerváltás veszteseinek segítésére lehetőség legyen. A rezsicsökkentés adta a legjelentősebb támogatást a családoknak – fogalmazott Lázár János -, amely mellett a külföldi szolgáltatók arrogánsan jártak el a magyar áram- és gázfogyasztókkal szemben. A szolgáltatók részben a gáz minőségével, ráadásul a köbméterben mért és Joule-ban fizetett számlákkal csapják be, amelyen változtatni kell – szögezte le az államtitkár.

18:35 Az országban 2010-ben nagy volt a baj, ebben akkor minden párt egyetértett, és változást ígért, a szocialisták is, noha most azokkal indul Mesterházy Attila, akikkel akkor megbukott. Makón és Vásárhelyen is egy egészséges szociáldemokráciára lenne szükség. A Fidesz az emberek oldalára állt a bankokkal és a multikkal szemben, ami egy tipikus szociáldemokrata politika, a nagyokkal szemben a kicsik, az erősekkel szemben a gyengék oldalára állni.

18:32 Párbeszédre számít a kampány során, amelynek célja az itt élők helyzetének megvilágítása. A Makón és környékén élők nehezebb helyzetben élnek, mint a vásárhelyek, de őket is az érdekli, hogyan boldogulhatnak a jövőben. A megelőlegezett bizalom elnyerése esetén képviselni fogja a rá és az ellene szavazókat is – tette hozzá a képviselő.

18:24 Új választókerületi szerkezetben kerül sor az áprilisi voksolásra, amelynek eredménye a kisebb létszámú parlament is. Nem arra kérem önöket, hogy rám szavazzanak, hanem arra, hogy mindenképp vegyenek részt a választáson – jelentette ki Lázár János, aki bölcsességet és türelmet kívánt a választáshoz.

18:20 Komoly vasúti baleset történt Szentes határában, a körülményekről az országos rendőrfőkapitánytól tájékozódott – jelentette be Lázár János, hozzátéve: az ukrajnai válság miatt a magyar kormány külön figyel a kárpátaljai magyarokra, valamint kijelentette: minden, amit az ügyben a NATO mond, azt mi is mondjuk – fogalmazott. Nincs tömeges határátlépés, de ha kell, készen állunk a migráció fogadására, és minden tájékoztatást megad a kormány, azonban óvott attól, hogy bárki kampánytémává tegye az ukrán helyzetet, felelősségteljes viselkedést várnak el az ellenzék képviselőitől ez ügyben.

18:13 A csatornázás állásáról Toldi János elmondta: lassan az úthelyreállítások is megkezdődhetnek.

18:11 Toldi János köszöntötte a vendégeket, kiemelve, hogy a mai fórum célja egymás jobb megismerése. Időközben megérkezett Lázár János államtitkár is.

17:55 Köszöntjük online közvetítésünk olvasóit Makóról, ahol folyamatosan érkeznek az érdeklődők a fórumra. Toldi János képviselő már megérkezett.