Magyarországon március elsejétől már csak az új földforgalmi törvény alapján lehet termőföldhöz jutni. Az egyik legfontosabb változás, hogy ki lehet a vásárló, összegezte Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási helyettes államtitkára. Hangsúlyozta: már csak földműves vásárolhat Magyarországon termőföldet, tehát olyan magánszemély, aki bejegyzésre kerül a földműves nyilvántartásba. Az érintetteteknek annyi dolguk van, hogy a járási földhivataloknál egy erre rendszeresített adatlapot kitöltve bejelentkeznek a nyilvántartásba.


A másik változás, hogy a földvásárlási szerződést csak a járási földhivatalokban igényelhető biztonsági elemekkel ellátott papíron lehet megkötni, ami fontos lépés a zsebszerződések elleni küzdelemben, hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár. Azt mondta: „az utolsó kiskaput is be kívánjuk zárni azelőtt, hogy esetleg asztalfiókból, innen-onnan előkerülő adásvédelmi szerződések mégis bejussanak földhivatalokhoz. Miután mostantól már csak ilyen papíron lehet ezt benyújtani, fogalmilag kizárt az, hogy egy 15-20 évvel ezelőtt esetleg megkötött, és dátum nélküli adásvételi szerződést át tudjanak emelni.”

További változás lesz, de már csak május elsejétől, hogy ezeket a szerződéseket csak hatósági jóváhagyással lehet a földhivatalokban bejegyezni. Ugyancsak május elsejétől választják meg a helyi földbizottságokat. A testületeknek véleményezési joguk lesz a szerződésekre. Szintén május elsejétől az elővásárlási sorrend is megváltozik, az állam után a helyben lakó földművesek, ezen belül is a családi gazdálkodók és a fiatal pályakezdők élveznek előnyt a földvásárlásnál.

Forrás: hirado.hu