A rendezvényt Batiz István megyei elnök nyitotta meg és köszöntötte a megjelent vendégeket és valamennyi résztvevőt

Az eseményen a két megye rendőrkapitányai, határrendészei, polgármesterei és polgárőr vezetői is részt vettek. Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester elmondta: a határ közeli települések többségének a migráción túl a mezőgazdaságban dolgozó nyári vendégmunkásokkal is számolnia kell. A térség ezért állandó bűnmegelőzési fórumot működtet: ennek köszönhető, hogy a térségben tavaly az ismertté vált bűncselekmények száma 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A szakmai fórumon többek között az egyre nagyobb számban érkező határsértőkkel szembeni hatékony fellépést vitatták meg, és még szorosabbá fűzték az együttműködést a polgárőr-egyesületek és a hatóságok között.

Együttműködésüket erősítették meg pénteki szakmai fórumon a Csongrád és a Bács-Kiskun megyei polgárőrök valamint a rendőrség és a határrendészet is. Egyre több határsértőt fognak- ezért hatékonyabban szeretnének együtt dolgozni.

A régió határ menti településeinek polgárőrei, rendőrei és határrendészei tanácskoztak. Arra keresték a választ, hogyan tudnának hatékonyabban együttműködni a migránsok elfogásában.

A rendvédelmi szervek és az önkéntes polgárőrök közötti kapcsolat eddig is hatékonyan működött, a megállapodás a jövőbeni feladatok tisztázására szolgált.  “Úgy gondoltuk, hogy az együttműködés hatékonyságának növelése érdekében a feladatokat koordináljuk és újakat határozunk meg”- mondta Batiz István a Szövetség elnöke.

A Csongrád megyei polgárőrök szeretnének lovas járőrszolgálatot létrehozni, fiatal tagokat toborozni és a továbbiakban is számítanak a lakosság aktív együttműködésére.

A rendezvény végén Dr. Túrós András az OPSZ elnöke új polgárőr igazolványt adott át Kovácsné Vadászi Erika Mórahalmi Polgárőr Egyesület elnök asszonya részére, valamint a résztvevő öt határ menti polgárőr egyesület vezetői láthatósági mellényeket vehettek át. Batiz István megyei elnök emlékplakettet adott át Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármesternek, megköszönve a kiváló együttműködést.

A témához kapcsolódó hangbejátszásunkat itt hallhatják:

##audio:1301##

Forrás: Magyari Béla Sajtóreferens