Kovács Sándor, makói önkormányzati képviselővel tartott közös fórumot Makón Lázár János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az Almási Utcai Általános Iskolában. Kovács Sándor szólt a Makó utóbbi időszakát meghatározó csatornázásról, valamint arról, hogy amennyiben a jelenlegi kormányzat folytatja munkáját, jelentős források érkezhetnek a településre és környékére.

– A legfrissebb információk szerint már 37-en gyűjtenek támogató aláírásokat Makón és Vásárhelyen – tájékoztatott a fórumon Lázár János országgyűlési képviselő, hozzátéve: csak néhányan helybéliek, a legtöbben az ország más területeiről kívánják ezt a térséget képviselni. Lázár János kérte, hogy minél többen menjenek el választani, mondják el véleményüket, döntsék el hazájuk és családjuk sorsát, és kijelentette: a demokrácia legnagyobb ellensége az érdektelenség, a választók felelősségét nem lehet áthárítani a választottakra. És mindenki a saját érdeke szerint adja szavazatát, miután azt megbeszélte szeretteivel, családjával – tette hozzá.

1990 és 2010 között bizonyára sokan csalódtak a rendszerváltásban, a kibővült körzetben sokan élnek, akik ennek az időszaknak a vesztesei. Ez ellen igyekeztek tenni az elmúlt négy évben. A rendszerváltás haszonélvezői a bankok és a szolgáltatók voltak, a kialakult helyzetet a rezsicsökkentéssel és a különadókkal igyekeztek kompenzálni. A kormány felülvizsgálja a távfűtés, a villany és a gáz esetében az alapdíjak jogosságát, a mérőórák cserjének költségének áthárítását, továbbá azt, hogy ha köbméterben mérünk, akkor ne fűtőértékben fizessünk – mindez az átláthatóság alapja.

Tehetséges makói emberek kaptak lehetőséget a városban

Új gazdája van Makón az iskolának, a kórháznak és a közigazgatásnak, azonban ezek helyi vezetői mind makói illetőségűek. Csak a polgármester hatalma csökkent, viszont több tehetséges, makói ember kapott lehetőséget arra, hogy komoly szervezeteket irányítson. Lázár János elmondta: megsértődni azon nem kell, hogy a korábbi egyetlen ember helyett három-négy határozhatja meg, mi hogyan alakuljon a településen, és ebben személyes sértődésnek helye nincs.

Fejlesztések Makó és Nagylak közlekedésében

A kormányzat támogatta Makó és térségének közlekedését, 55 milliárddal az M43-as határig való építésével, míg Nagylaknál 5,7 milliárd forintot költenek el arra, hogy a települést elkerülő úton juthasson el a forgalom a régi átkelőhelyre is.

A kormány Makó közlekedésében azzal is segít, hogy a kiszombori oldalon elkerülőt épít – ennek tervei már kész is vannak – és 2016 karácsonyára mindkét út elkészülhet úgy, hogy a hatalmas nemzetközi forgalom a települések mellett megy el, miközben a települések kulturáltan elérhetőek lesznek a turista forgalom számára. Bármit is mond a polgármester a kormányról és Lázár Jánosról, a kormány kész szövetséget kötni a makóiakkal és segíti törekvéseiket, mint ahogyan a település adósságát is átvállalta – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Lázár János a jövő tervei között kiemelte az oktatás fontosságát, rámutatva: a református és katolikus püspök is kész az iskolák felújítására, amelyhez a kormány is ad támogatást. Kell, hogy jó kórház legyen a településen, de hogy annak ki a fenntartója, az a beteget nem érdekli, csak az, hogy ott jó orvosok és nővérek gyógyítsák meg őt. Akik a kórházat szidják, azokat az ott dolgozókat támadják – mondta Lázár János, hozzátéve: sokat költenek majd a kórházra, a szakrendelésre és fekvőbeteg ellátásra egyaránt.

Jó kapcsolatra törekszik a helyi vállalkozókkal – jelentette ki a képviselő, aki segítséget ígért az uniós források megszerzésében. Mint elmondta, 7200 milliárd forint jön Magyarországra a következő uniós ciklusban, amelynek elosztásában – a Fidesz győzelme esetén – személyes szerepe lesz. A képviselő feladata kijárni az általa képviseltek, a mezőgazdaságban, az egészségügyben, vagy a vállalkozási szférában dolgozók érdekében.

A bűnelkövetőket szigorúan meg kell büntetni – vallja Lázár János, akinek a nevéhez a „Három csapás” törvény is kötődik. A ciklus elején 12 ezren, most 18 ezren ülnek börtönben, és szigorítani kell az idősek és a gyerekek sérelmére elkövetett bűnök elkövetőinek büntetését. Az utcákra több rendőr kell, akiknek jogai is vannak – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a települések bel- és külterületeit egyaránt védeni kell.

Kérdések és válaszok a fórumon

A hozzászólások sorában Mándoki Ferenc elmondta: sok üzlet és cég ment tönkre Makón, és ő is kevesebbet keres közfoglalkoztatottként, mint néhány éve. Mint elmondta, visszaesett a szülések száma, és sokan nehéz helyzetben élnek.

Ma 200 ezer ember dolgozik közmunkán – mondta el válaszában Lázár János, kifejtve: mindig lesznek olyanok, akik segítségre szorulnak, akik nem tudják magukat eltartani, róluk másiknak kell gondoskodni. Vagy úgy, hogy odaadjuk a segélyt, és nem várunk semmit, vagy a segítségért a többség számára viszont segítséget kérünk. Sok gyermek nőtt fel úgy, hogy nem látta szüleit reggel munkába menni. Ennél a közmunka sokkal jobb, amely során igyekeznek értékteremtő munkát biztosítani. Aki szakmunkás végzettséggel rendelkezik, vagy családja van, az többet is keres. A közmunka nem végleges állapot, jelentős részük vissza fog kerülni a munkaerőpiacra, és a megerősödő gazdaság felveszi a most közmunkában foglalkoztatottakat – fejtette ki Lázár János. – Nem romlott a pénz értéke, hiszen nincs infláció, emelték a nyugdíjakat és csökkentették a rezsit – sorolta a kormány intézkedéseit, kiemelve: azzal, hogy nem költözött a fővárosba, naponta érzi a döntések hatását és látja az itt élők valós helyzetét.

Hajdú János felvetette: a rendelési idő nem kezdődik időben Makón, és az elítéltek munkavégzését szorgalmazta, továbbá arról is kérdezett, hogy a férfiak miért nem mehetnek el 40 év munka után nyugdíjba. Lázár János elmondta: 2010 után a kormány újra megnyitotta azokat a gyárakat és mezőgazdasági üzemeket, ahol az elítéltek dolgoznak, hogy megtermeljék eltartásuk költségeit. A kormányzat célja, hogy a demográfiai helyzet javuljon. Azonban egyre több az élettársi kapcsolat, később szülnek a nők, sok az egyedüli gyermek, míg a harmadik gyermek vállalása már ritka. Kevés gyermek születik, amely a közösségek utánpótlásának hiányát eredményezi, ezért a gyermekhez, és a gyermekes szülőkhöz való hozzáállást javítani kell. A nők esetében ezért is ismerik el a 40 éves munkavállalást

A kórházakban oda kell figyelni a munkarendre, hiszen a beteg ember érzékenyebb, több türelmet kíván. 2010 előtt a várólistákat azért hozták létre, hogy az emberek magánorvoshoz menjenek. Bár vannak az egészségügyben anomáliák, de elkezdték a kezdő orvosok és az ápolónők fizetését rendbe tenni – tette hozzá Lázár János. A rendszer legértékesebb része maga az orvos, egészségi állapotunk nem a gépek, hanem az orvosok munkája révén maradhat meg.

Hajdú János kijelentette: a rezsicsökkentés óta gyengébb a gáz, a hurka csak párolódik a sütőben, nem sül, és nem tartja jogosnak az alapdíj megfizetését. Egy Bibliából éneklünk – válaszolta a képviselő, rámutatva: az alapdíj tartalma nem értelmezhető, csak a fogyasztás után kellene fizetni. A számlák átszámítása pedig nehezen követhető.

A fórumon Kacsner István tudakolta: a csatornázást követően mikor kezdődik a parkosítás, és jelezte, hogy a Kossuth utcában a járda nem megfelelő állapotban van. A minimálbér emelése nehéz helyzetbe hozza a vállalkozókat a magas költségek miatt – tette hozzá. A hozzászóló arról is beszámolt, hogy a vásárhelyi kórház sebészetén végeztek rajta műtétet, az orvosok és nővérek magas szinten látták el, akiknek megköszönte a munkáját.

Lázár János válaszában kifejtette: cél a foglalkoztatási költségek csökkentését, akit részben feketén foglalkoztatnak, annak később alacsony lesz a nyugdíja, majd az államkasszából kell kiegészíteni. A csatornázás hosszan tartó folyamat lesz – tette hozzá, felhívta a figyelmet, hogy nem a csatorna megépítése, hanem az üzemeltetés és a díjak kifizetése az igazi feladat, emiatt is fontos a rezsicsökkentés.

Kovács Sándor képviselő hozzátette: felmérték a beruházás során keletkezett károkat, azt a kivitelezőnek átadták a listákat, azonban eddig nem történt semmi. Az önkormányzat munkatársai a képviselőkkel most újra közösen járják végig az ingatlanokat, és jegyzőkönyvezik a hiányosságokat, és csak ezek kijavítása után kerülhet kifizetésre a kivitelező. A járdák kapcsán feltett kérdésre Lázár János felvetette az önerős járdaépítés lehetőségét, amely során az önkormányzat által biztosított anyagból a lakók vállalják a kivitelezést.

Arnay