Almási István polgármester a megnyitójában szólt arról, hogy a képzési központ jól illeszkedik a város eddigi oktatási és kulturális rendszerébe. A város átszervezte oktatási rendszerét, amely által stabil általános iskolák alakultak ki, a Tornyai-program keretében megújult és kibővült a múzeum és a művelődési központ is, és a Szent István Városnegyed Rehabilitációs Programban 260 lakás újul meg, amelyekben nagy számban élnek hátrányos helyzetűek is, és a városrészben kulturális teret is kialakítanak a Szent István Általános Iskolában.

– A kormány célja – fogalmazott Halász János államtitkár -, hogy mindenki munkához juthasson, amelyhez azonban a munkavállalóknak is képeseknek kell lenniük a munkahelyen rájuk váró feladatok ellátására. A Nyitott Tanulási Központok Hálózata – amelyben az országban ötven helyen biztosítanak képzést ingyenesen – az angol és a német nyelv, számítástechnikai és pénzügyi ismeretek mellett tíz modulban kínál képzést, amelyeket részben a munka világában, részben az otthoni életvezetés során tudnak alkalmazni az Új Széchenyi Terv által kétmilliárd forinttal támogatott országos programban résztvevők.

Az államtitkár kifejtette: a program nemcsak a hátrányos helyzetűeknek jelent lehetőséget, hanem a városban működő szervezeteknek és cégeknek is, akik együttműködhetnek a képzési központtal.

A programot bemutató Balázs Ákos projektmenedzser kiemelte: a helyiségek kialakítása során a legmodernebb eszközöket szerezték be, így az intelligens tábla nemcsak a helyben folyó oktatást segíti, hanem informatikai kapcsolatban áll a többi 49 oktatóhellyel, így akár több száz kilométerről figyelemmel kísérhető egy-egy előadást. A bútorok kiválasztásánál pedig cél volt, hogy a felnőttek képzésére kialakítandó helyek ne egy iskolai osztályterem hangulatával fogadják a programra érkezőket, hanem kényelmes és otthonos környezettel segítsék a tanulás folyamatát.

A vásárhelyi központban a nyelvi és a számítástechnikai képzések már elindultak, és folyamatosan fogadják a jelentkezőket és indítják a csoportokat. Balázs Ákos leszögezte: a központ működésére és a képzések költségeire megvan a fedezet, így ezek sem a résztvevők, sem a város számára költséget nem jelentenek. Várják az együttműködésre kész civil szervezeteket és a vállalkozásokat is, és a városi intézményekkel is jó kapcsolatot építettek ki, amelyek közül kiemelte a Bessenyei Ferenc Művelődési Központot.

Arnay