Az ünnepélyes díjátadón a jó tanuló és jó sportoló diákok, az utánpótláskorú illetve szeniorsportolók, valamint a kiemelkedő munkát végző edzők és testnevelő tanárok vehettek át díjakat. A rendezvény díszvendége idén Kiss Csaba, a Szeged VE Európa-bajnok vízilabdázója volt.

– A sportnak jellemformáló ereje is van, ezt jelzi talán, hogy a “Jó tanuló, jó sportoló” díjakkal együtt ismerjük el a szellemi és a testi teljesítményt – kezdte köszöntőjét Almási István, polgármester, aki hozzátette, a ma kitüntetett személyek a tavalyi évben bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. Elismerés illeti őket, hogy idejüket úgy voltak képesek beosztani, hogy egyik elkötelezettség nem ment a másik rovására. De dicséret illeti a felkészítő tanárokat, edzőket és sportvezetőket is, mert egy új nemzedék jövőjét építik.

Vásárhelyen a sportélet infrastrukturális fejlesztése mellett elsődleges cél a város lakosságának az egészséges, sportos életmódra való ösztönzése. Ennek érdekében indították útjára az Egészséges Vásárhely Programot, amely célként tűzte ki, hogy különféle rendezvényekkel segítse az itt élők egészségi állapotának megőrzését, javítását.

„Nem mindegy, hogy a felnövekvő generációknál mekkora szerepet játszik a sport. Hogy a sikerül-e a mindennapok részévé tenni azt. Ebben nagy felelősségünk van” – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint megfelelő életvitellel nemcsak a minőségi élet, de az emberi teljesítmény határai is kiterjeszthetők. Ezért tartják kiemelkedő fontosságúnak azt, hogy Hódmezővásárhely egy sportszerető város legyen.

„Borzasztóan irigylem a vásárhelyi sportolókat, főként a vízilabdázókat és az úszókat, akik egy ilyen gyönyörű uszodában edzhetnek nap, mint nap, ugyanis nekünk ez Szegeden még nem adatott meg” – kezdte ünnepi beszédét Kiss Csaba, aki szerint egy város sporterejét igazán az mutathatja meg, hogy egy ilyen díjátadón mennyien vannak.

„Én mikor jöttem nem gondoltam, hogy ilyen sokan lesznek. Ez azt mutatja, hogy Vásárhely valóban egy egészséges város, ahol komoly sportélet van. Ezért elismerés és köszönet jár minden szülőnek, edzőnek, felkészítőnek és természetesen a kitartó sportolóknak” – mondta a vízipólós.

Jó sportoló Jó tanulók:

Alsó tagozatos leány kategóriában: Ugrai Panna, Hód Úszó SE
Alsó Tagozatos Fiú kategóriában: Juhos Péter, Máté Taekwondo
Felső Tagozatos Leány kategóriában: Dobó Anita, Hwarangdo SE
Felső Tagozatos Fiú kategóriában: Makó András, Csomorkány SE
Középiskolás Leány kategóriában: Szűcs Noémi, Hódiák SE
Középiskolás Fiú kategóriában: Király Dávid, HFC
Felsőoktatásban tanuló leány kategóriában: Tóth Ibolya, Hódiák SE
Felsőoktatásban tanuló fiú kategóriában: Zsarkó Dániel Péter, ITF Taekwondo
2013. évi Utánpótláskorú Leány sportolója: Rakitta Milla, Hód-Fitness SE
2013. évi Utánpótláskorú Fiú sportolója: Lázár Mihály, Hód Kerékpár SE
2013. évi legjobb női sportolója: Krucsai Zsanett, Hódiák SE
2013. évi legjobb férfi sportolója: Máté Zsolt, Máté Taekwondo
2013. évi legjobb női szenior sportolója: Tisza Andrásné, Hwarangdo SE
2013. évi legjobb férfi szenior sportolója: Paku Zoltán, HSÚVC

A díjazottak teljes listáját itt tekintheti meg!

Hódmezővásárhely legjobb női csapata a 2013. évben: Hód-Fitness SE Kuba csapata

Csapattagok: Börcsök Fanni, Dobos Zsófia, Kása Viktória, Kosztolányi Anna, Nagy Viktória, Törökgyörgy Adrienn, Edző: Miklós Melinda

Hódmezővásárhely legjobb férfi csapata a 2013. évben: Kosársuli SE felnőtt csapata

Csapattagok: Czibere Zoltán, Grezsa Bence, Gruda Gergely, Horgos Tamás, Kukla Zsolt, Marko Marinkovics, Mócsai Milán, Nyilas István, Rostás Gábor, Rostás Imre, Szilágyi László, Varga Dániel, Vas Péter, Vejinovics Szasa, Edző: Dr. Elek András és Utasi Gábor

Kiváló edzői, sportvezetői elismerésben részesült:

Áncsán István, HLKC
Csányi Róbert, Hód-Triatlon SE
Héjja Antal, Hódiák SE
Kiss László, Hód Úszó SE
Kopasz Attila, Hwarangdo SE
Miklós Melinda, Hód-Fitness SE
Mócsai Milán, Kosársuli SE
Móczó János, Promenád TSE
Nagy Arnold, Hód Kerékpár SE
Törökné Kezes Gabriella, Sportlovasok Egyesülete

Kiválói testnevelői munkájáért elismerésben részesült:

Balogh Imre, Bethlen Gábor Református Gimnázium
Béres Csaba, Szent István Általános Iskola
Bokor János, Kertvárosi Katolikus Általános Iskola
Dobra Ildikó, Szent István Általános Iskola
Oláh Attila, Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Corvin Mátyás Tagintézmény
Rárósiné Borbás Mariann, Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola
Szöginé Kotormán Zsuzsanna, Szent István Általános Iskola
Tóth Tibor, Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola
Utasi Gábor, Németh László Gimnázium és Általánis Iskola
Dr. Vörösné Kis Ilona, Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézmény

A sportnapon került le a lepel a Hódtói Sportcsarnokban található „Akikre büszkék vagyunk” tábláról, amely idén három névvel gazdagodott:

Kerekes János

Hódmezővásárhelyen született 1947. május 2-án. A nyolc általános iskola elvégzése után betanított munkásként dolgozott az Alföldi Porcelángyárban.

Aktívan sportolt, tehetséges ökölvívóként elsajátította azt a tudást, mely alkalmassá tette későbbi munkájára. Annak ellenére, hogy megfelelő szakképesítése nem volt, hihetetlen tapasztalatának köszönhetően sikeres másodedző és szorítósegéd lett belőle.

Az ökölvívásban végzett munkáját gyakran hátráltatta a nem megfelelő társadalmi támogatottság és a súlyos pénztelenség. Ennek ellenére mindvégig kitartott szeretett sportága mellett. Amikor 1986-ban újjászervezték a vásárhelyi ökölvívást, Guriga sem maradhatott ki a munkából. Ebből az építkezésből komoly szerepet vállalt.

Amikor a HÓDGÉP 1994-ben felkarolta az ökölvívást, új lehetőségek nyíltak a sportág előtt. Másodedzőként tevékenykedett, versenyzői egyre szebb sikereket értek el a hazai porondon, sőt alkalmanként külföldre is eljutottak. Sokáig társadalmi munkában, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végezte munkáját.

Azonban az odaadás meghozta az eredményét, hiszen 1997-ben már bajnoki címeket, diákolimpiai aranyérmeket nyertek versenyzői. Az egyik legnagyobb sporteredménye az volt, amikor két öklözője is kijutott az 1998-as Ifjúsági Európa Bajnokságra, melyet Litvániában rendeztek.

A kiváló sportember ars poeticáját talán az általa megfogalmazott mondat tükrözi a leghűebben: Az ökölvívás több, mint egy boldogság, egy pillanatnyi mennyország a földön.

Dr. Borbáth Csaba

Dr. Borbáth Csabát nem kell bemutatni. Túlzás nélkül állítható, minden vásárhelyi ismeri, ki fogorvosként, szájsebészként, ki pedig kosárlabdásként. 1965. május 16-án született Hódmezővásárhelyen. Orvos szülei kisgyermek korától kezdve végig nagy szeretettel és büszkeséggel támogatták sportolását. Általános iskolás korában atletizált, gyaloglásban országos bajnoki címet is szerzett.

A Bethlen Gábor Gimnáziumban kezdett kosarazni, testnevelő tanára, Balogh Imsi hatására. 1981 őszén lépett először pályára a HVSE felnőtt NB II-s csapatában, amely 1983-ban bajnok lett és feljutott az NB I-be. Hosszú évekig tartó rendkívül eredményes pályafutását szorgalmának és kitartásának köszönheti. Egyetemi évei alatt sem hiányzott egyetlen edzésről sem. Rengeteget dolgozott Faragó István edzősége mellett azért, hogy egyre jobb kosaras legyen.

Az egyetem elvégzése után fogorvosi munkája mellett státuszát tekintve végig amatőr volt, az NB I „A” csoportban valószínűleg egyetlenként, munka mellett játszott. A vásárhelyi kosárlabdasport 1992-1995 közti legfényesebb időszakának meghatározó játékosa volt. A HVSE, a Szpari, majd a HKK legendás csapata sokszor 1500-2000 néző előtt játszott – sikeresen. 1995. február 18.-án 2200 néző előtt legyőzték a bajnok Bp.-i Honvédot, és az NB I 7. helyén végeztek, majd a Magyar Kupa 4. helyét is megszerezték.

Ezekben az években az ország egyik legjobb, legponterősebb irányítója volt. Kiváló teljesítményének elismeréseként pár nappal 30. születésnapja után, 1995. május 27-én egyszer a válogatott mezt is magára ölthette. Vásárhelyen az Idaho State University ellen 5 pontot dobott.

2004-ig tartó hosszú pályafutása alatt végig hű volt a kék-sárga színekhez, szülővárosához, csak egy évet játszott Csepelen és Siófokon – fogorvosi, szájsebészeti tanulmányai miatt. A magyar orvos válogatott tagjaként (még visszavonulása után is) számtalan világversenyen vett részt, többször dobogós helyezést elérve.

A kosárlabda főszerepet játszott/játszik életében. Szabadidejében még mindig szívesen kosarazik, de az NB I/B-s mérkőzéseket is végigszurkolja – ha teheti. 2012-ben a megyei kosárlabda bajnokság legjobbja lett, 35 pontos átlagteljesítménnyel. Fiai követik példáját: Balázs a Kosársuli u12-s csapatának egyik legjobb játékosa, és a 10 éves Kristóf is kosarazik már az előkészítő csoportban.

Német Lajosné Rácz Piroska

Német Lajosné Rácz Piroska 1939-ben Hódmezővásárhelyen született. Mindig is a sport töltötte ki életét, eredményesen versenyzett vívóként, atlétaként és kézilabdázóként is.

Érettségi után a Testnevelési Főiskolát végezte el Budapesten, ahol a testnevelő tanári képesítése mellett több sportágból /úszás, atlétika, torna, kézilabda/ edzői képesítést is szerzett. 1961-ben férjhez ment vásárhelyi sporttársához Német Lajoshoz, aki katonatisztként Kiskunhalasra került, így tanári pályáját Kiskunhalas melletti tanyasi iskolában kezdte. A városi iskolába bekerülve a városi diáksport szervezésének egyik meghatározó egyénisége lett. Tanítványai szép eredményeket értek el a torna sportág területén. Mindig nyitott volt az új módszerekre, ezért folyamatosan képezte magát. Lendületes munkatempójának köszönhetően 1972-ben 33 évesen igazgató helyettesnek nevezték ki.

1975. márciusában hazaköltözött a család Vásárhelyre. Tanítani szeretett volna, de nem sikerült pedagógusi munkakörben elhelyezkednie. A Városi Tanácsnál dr. Csizmadia Sándorné sport referensi állást ajánlott fel neki, amit 1976. november 30-ig látott el. Ez idő alatt szervezte meg Vásárhelyen a Testnevelés Tagozatos Általános Iskolát, amely gyorsan a város egyik legjobb általános iskolájává vált.

Felismerve, hogy a támogatási rendszer jobban kedvez egy nagyobb, több sportágat felölelő sportegyesületnek, megszervezte és 1976-ban megalapította Hódmezővásárhelyi Városi Sportegyesületet, melynek tíz szakosztálya volt. Az egyesület minden Vásárhelyen űzött sportágat összefogott a labdarúgáson és a kézilabdán kívül. Alapításakor a városi egyesület ügyvezető elnöke lett.

Tanítás utáni vágya továbbra sem szűnt meg, minden lehetőséget megragadva óraadóként tanított több iskolában. 1980-ban sikerült határozatlan idejű kinevezéses tanári állást kapnia a Testnevelés Tagozatos Általános Iskolában, ahol igazgatóhelyettesként a Sport Tagozat irányítása volt a fő feladata. A sportiskolai képzés két alapozó sportágra, az úszásra és az atlétikára épült, és Német Lajosné vezetésével megalakult a diáksport  támogatására a HÓDIÁK SE.

1990-től 1996-ig – nyugdíjba vonulásáig – a Testnevelés Tagozatos Iskola igazgatója volt. 1994-ben miniszteri dicsérő oklevelet vehetett át. 1975 óta nem volt Vásárhelyen olyan atlétikai verseny, amelynek a szervezésében és lebonyolításában ne vállalt volna vezető szerepet, valamint számtalan úszóversenyen lebonyolításában segédkezett. A több évtizedes önzetlen, társadalmi munkában végzett tevékenységének elismeréseként megkapta a Csongrád Megye Sportjáért kitüntetést. Már több mint húsz éve a Magyar Olimpiai Akadémia tagja, rendszeresen részt vesz annak rendezvényein. A mai napig aktívan részt vesz a vásárhelyi sportközéletben, s a vásárhelyi HÓDIÁK sportegyesület és az atlétika sportág életben-tartója.

A.S.