Az idén is több millió forint értékű vetőmagra pályázhatnak civil szervezetek és települési önkormányzatok az Élelmiszer-lavina program keretében, február 28-ig – közölte Molnár Antal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alelnöke az MTI-vel.

Az összefogásra épülő program lényege, hogy a felajánlott vetőmagból a résztvevők szakmai felügyelettel zöldségeket termelnek, majd azt a környéken élő hátrányos helyzetűeknek adják oda, vagy intézményeket segítenek velük.

Czigány Tibor, a vetőmagokat felajánló Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a programban a tavalyi rekordév volt: minden korábbinál több pályázó vett rész a közösségi termelésben, amelynek révén összesen tízezer ember kapott csaknem száz tonna terményt. A támogatott huszonhét település és civil szervezet 31,5 hektáron gazdálkodott, és mintegy kétezer embert vont be a munkába. A sikeres pályázók zöme a hátrányos helyzetű országrészekből került ki.

Az Élelmiszerlavina program másik ágán több szervezet és vállalat összefogásával tartós élelmiszereket állítanak elő, amelyet szintén a rászorulókhoz juttatnak el. Tavaly csaknem hétezer nehéz helyzetű ember között osztottak szét összesen több mint 15 tonna tartósélelmiszer-csomagot.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta 2008 óta szervezi meg az Élelmiszerlavina programot.

Forrás: MTI