Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 3-án 16 óráig gyűjthetik, illetve addig adhatják le az ajánlásokat az e célra kiadott ajánlóíveken. A jelöltséghez a törvény szerint legalább 500, a választókerületben lakó választópolgár érvényes ajánlása szükséges, ezeket az ajánlóíveken kell összegyűjteniük és a választókerületi választási bizottságnál leadniuk, majd az ajánlások ellenőrzése után a testület dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint vasárnap délelőttig 239 egyéni jelölt adta le ajánlószelvényeit az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak, a 106 testület ebből 170 jelölt ajánlását már ellenőrizte és őket nyilvántartásba vette hivatalos jelöltként.

A legtöbb jelöltet, 31-et Budapesten vették nyilvántartásba.

A legtöbb nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltje (98) a Fidesz-KDNP-nek van. Az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP-nek 39 jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak 22, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 4, az SMS-nek (Seres Mária Szövetségesei) és az Új Magyarország Pártnak 2-2, az LMP-nek, a Magyar Cselekvő Pártnak, és A Haza Nem Eladó Pártnak 1-1 jelöltje van már nyilvántartásba véve.

Pénteken a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette az első országos listát, a Fidesz-KDNP közös listáját Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vezeti.

(MTI)