– A tűzesetek száma a korábbi időszakhoz képest tavaly a felére csökkent, amely azt is jelenti, hogy ennyivel kevesebb érték semmisült meg a káresetek során – fogalmazott a főigazgató, aki az eredmények között említette, hogy fiatalok ezrei választották a közösségi szolgálat teljesítéséhez a szervezet által kínált lehetőségeket.

A főigazgató szólt arról is, hogy a létfontosságú rendszerek, így az áram- és gázellátás, vagy az egészségügyi szolgáltatások védelméről szóló törvény megszületett, és az eddigi esetek igazolták, hogy a jogszabály gyors beavatkozást tesz lehetővé üzemzavar esetén.

– Az OKF más országokat is segített működése során – jelentette ki a főigazgató, utalva arra, hogy a téli időjárás okozta helyzetek megoldására aggregátorokat biztosítottak szlovén partnerüknek, és nemrég indult el Horvátországba az árvízi védekezéshez használható homokzsák szállítmányuk is.

A baj óráiban a magyarok képesek összefogni – ezt igazolta a Dunán levonult árvíz kapcsán végrehajtott védekezés, amely rávilágított az önkéntes szervezetek fontosságára is. Mint dr. Bakondi György kiemelte, úgy, mint az ország más megyéiben, Csongrád megyében is megalakultak a járási önkéntes mentőszervezetek, és itt is működik speciális mentőszervezet, amely a dunai árvíz idején is teljesített feladatot.

– A veszélyhelyzetek kezelését a hatósági tevékenység is segítette – mutatott rá a főigazgató, kiemelve, hogy amikor az ónos eső miatt az országutakat jégpáncél borította, leállították a kamionok közlekedését. Ha a korlátozás alá került 1780 kamionnak csak egytizede szenvedett volna balesetet az utakon, az is 178 komoly káresemény bekövetkeztét jelentette volna, személyi sérülésekkel és jelentős anyagi kárral.

A katasztrófavédelem megújult honlapja mellett a rendvédelmi szervezetek között elsőként elindított Facebook profil és az 55 ezer felhasználó által letöltött, mobil telefonra telepíthető VÉSZ alkalmazás segítségével az aktuális információkat eljuttatják a lakossághoz, így mindenki megfelelő döntést tud hozni a kialakult körülmények között – mutatott rá dr. Bakondi György.

– Rendvédelmi szervként működtünk és a közbiztonsági kihívásoknak meg tudtunk felelni – jelentette ki Szatmári Imre tű. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a 2013-as évet értékelve, hozzátéve: ez az esztendő a csapatépítés és a felkészítés éve volt. – Fegyelmezett állomány vezethetek, amelynek tiszti létszám-aránya jelentősen javult – fogalmazott az igazgató, kiemelve, hogy a szervezet tagjainak jelentős része a hatékonyságot segítő képzéseken vehetett részt.

A megyei szervezet egységei közül kiemelte az négy megye katasztrófavédelmi egységei számára eddig is gépjárművezetői képzést biztosító oktatási központot, amely megkezdte a létesítményi tűzoltók szakmai oktatását is, továbbá a szintén négy megye tűzoltóinak ellátását szolgáltató egészségügyi központ működését is.

A tavalyi évben a főigazgatóság igen jelentős, 300 millió forint értékben biztosított a megyei igazgatóság részére tűzoltó gépjárműveket, védő- és szakfelszereléseket, amelyek közül kiemelte az új mobil sugár bevetési egységet, valamint a szintén új Katasztrófavédelmi Mobil labort. Utóbbi a szeptemberben, a 43-as autópályára kiömlött vegyi anyag bevizsgálását percek alatt elvégezte, kiderítve, hogy a szilikon származék bár az egészségre ártalmatlan, azonban esős időben az útpályát rendkívül csúszósság teszi. Az igazgató megköszönte a sajtó segítségét, amely során az autópálya lezárásáról szóló információt időben eljuttatta a hallgatókhoz és olvasókhoz.

A tűzoltó-beavatkozások számának ötvenszázalékos csökkenését eredményezte egyrészt a hatékonyabb hatósági megelőzés, másrészt a műveletirányítás megerősítése nagy szakmai tapasztalattal rendelkező kollégákkal és korszerű informatikai eszközökkel, mindez a beavatkozások gyorsaságát és hatékonyságát is eredményezte.

A megyei igazgató szólt a Szegedi Tudomány Egyetemmel folyó együttműködésről is. A megyei tűzcsapkatasztert és a Csongrád megyei tűzveszélyes erdőterületek felmérését is több mint kétszáz hallgató bevonásával végzi a katasztrófavédelem. Új lehetőséget jelent majd az a kvadrokopter, azaz egy négymotoros, kamerával felszerelt kis – mindössze másfél kiló tömegű –  helikopter, amelyet az egyik önkéntes szervezet tagja biztosít a megyei igazgatóságnak, amely segítségével olyan helyekről is képinformációt szerezhetnek, ahová bejutni veszélyes lehet, vagy nehezen megközelíthető, mint egy hidroglóbusz teteje.

A veszélyes áruk nemzetközi szállításának ellenőrzése során minden tízedik szállítmányban tártak fel hibát, míg a hazai járművek ellenőrzésénél a hibaszám csökkenésének okát Szatmári Imre tű. ezredes abban látta, hogy még a telephelyen, a veszélyes áruk szállításának megkezdése előtt végeztek kétszer több ellenőrzést. Ezek még az indulás előtt feltárták a hiányosságokat, és a kirótt bírságok összege is a korábbi háromszorosára emelkedett.

Az idei év terveiről szólva Szatmári Imre tű. ezredes szólt a július elsején induló Kisteleki Katasztrófavédelmi Őrsről, amelynek működéséhez minden eszköz adott, jelenleg a szertár felújítása folyik. Az igazgató elmondta: az itt szolgálatot teljesítő állományt már kiválasztották, a felkészítésük már folyik. Az év második felétől jelentősen javul a térség biztonsága, hiszen Kistelek mellett a várostól négy kilométerre lévő M5-ös autópályát, vagy a komoly nemzeti értékeket őrző Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot is hamarabb fogja elérni szükség esetén az itt szolgálatot teljesítő hivatásos egység.

B. Nagy László kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke kijelentette: a megyében mind a hivatásos, mind az önkéntes szervezetek elhivatottan látják el faladataikat, amelyhez a kormányhivatal igyekezett minden segítséget biztosítani. Mindez – mint kifejtette – hozzájárult a társadalom biztonságérzetéhez, amely az által biztosított, hogy a megfelelő emberek, a megfelelő helyen, jó koordinációval láthatták el feladatukat.

Arany-Tóth Attila