Uniós program segítségével jutott munkához az öven, megváltozott munkaképességű személy, akik a főkapitányságon, a megye kapitányságain, valamint a határrendészeti kirendeltségen segítik majd a rendőrök munkáját.

Dr. Lukács János főkapitány elmondta: új kollégáik az adminisztráció és az ügyfélfogadás területén végzendő munkájukkal lehetővé teszik, hogy a rendőrök a bűnügyi, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági szakmai területeken hatékonyabban tudják ellátni feladataikat. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a korábbi időszakban is nyitott volt a munkaügyi szempontból hátrányos helyzetűek fogadására, hiszen a közcélú foglalkoztatás keretében is sokaknak biztosítottak munkalehetőséget.

– A megváltozott munkaképességűek esetében társadalom számára az a fontos, hogy ne teherként értékeljük jelenlétűket, hanem az, hogy a munkavállalók képességeinek megfelelő munkát tudjunk biztosítani – jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztériumának államtitkára, hozzátéve, hogy a foglalkoztatás és a támogatások rendszerét is ennek megfelelően alakították át. Mint kifejtette, ez a program arra is lehetőséget ad, hogy ezek a munkavállalók később a piaci vállalkozásokban is munkavállalóként jelenjenek meg. Ennek a programnak köszönhetően ötezren jutnak munkához Magyarországon, és további két és félezer személy részére pedig képzési lehetőséget biztosítanak.

– Csongrád megye élen jár a megváltozott munkaképességűek munkához juttatásában – nyilatkozta B. Nagy László kormánymegbízott, kiemelve, hogy eddig közel nyolcszáz ilyen munkavállaló foglalkoztatását szervezték meg. B. Nagy László hozzátette: az, hogy a most munkába állók a rendőrök terheit csökkentik, a közbiztonság és a lakosság biztonságérzetének javulását is fogja eredményezni. Ezt a programot Csongrád megye elsőként valósította meg – jelentette ki a kormánymegbízott, aki reményét fejezte ki, hogy ezt más megyék is át fogják venni.

Sastin Zoltánné is az ötven munkavállaló között volt, akik a rendőrségen fognak dolgozni. Mint elmondta, tíz éven át, 2013 végéig volt rokkantnyugdíjas, több gerinc- és térdműtéten esett át, és nem volt könnyű visszatalálnia a munka világába. Mint elmondta, a program keretében felmérték állapotukat és képességüket, hogy annak megfelelő munkát tudjanak számukra ajánlani. Holnaptól a főkapitányság kommunikációs munkatársainak tevékenységét fogja az adminisztratív területen segíteni.

Az unisó projekt átlagosan kilenc és fél hónapig finanszírozza a megváltozott mukaképességű személyek foglalkoztatását a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A kiválasztott munkavállalók heti húszórás munkaidőben dolgoznak, a bérük havi bruttó 73 ezer forint lesz. Fizetésük mellett továbbra is kapják a komplex munkavizsgálaton foglalkoztatási rehabilitációra alkalmasnak minősített, megváltozott munkaképességűeknek járó rehabilitációs ellátást, amelynek átlagos összege megközelíti a 42 ezer forintot.

Arnay