A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatok szerint tavaly decemberhez képest ugyanakkor 22 900-zal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma.

Januárban 192 500 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek harmincegy százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 10 százalék volt januárban, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6,3 százalékos értéket mutatott.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2013 negyedik negyedévében 403 300 főt tett ki, amely 9,1 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1,6 százalékponttal volt alacsonyabb.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év januárjához képest is. Összesen 127 500 tartós állás nélküli szerepelt a regiszterben, az összes álláskereső 29,2 százaléka tartozott ebbe a csoportba. A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek aránya 49,2 százalék volt.

A 2014-es év első hónapjában a foglalkoztatók összesen 32 000 üres álláshelyet jelentettek be, amely egy év alatt szignifikáns emelkedést mutatott. Az újonnan bejelentett állások hetven százalékához a foglalkoztatók támogatást igényeltek.

A legtöbb új, 3 ezer feletti munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéből érkezett, e négy megyéből érkező álláslehetőségek a teljes kínálat 43,4 százalékát tették ki.

Összességében 2014. januárban 122 200 munkahely állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 64 200 állás maradt betöltetlen.

2014 januárjában 6 cég 181 munkavállalót érintő létszámcsökkentési döntését jelentette be az illetékes munkaügyi kirendeltségeken. Az érintett létszám jelentős csökkenést mutatott az előző év azonos időszakához és az elmúlt hónaphoz képest is.

Forrás:MTI