Minden évben megrendezi az Anyanyelvápolók Szövetsége a Kazinczyról elnevezett  „Szép Magyar Beszéd” versenyt. A térségben immár hagyományosan a Németh László Gimnázium és Általános Iskola ad otthont a megmérettetésnek.

Csütörtökön két kategóriába osztották a nevezőket, az ötödikesek a hatodikosokkal, míg a hetedikesek a nyolcadikosokkal csaptak össze.

Fábiánné dr. Szenczi Ibolya, az Anyanyelvápolók Szövetségének országos elnökségi tagja elmondta, a diákoknak egy előre begyakorolt, szabadon választott, valamint egy ismeretlen, kötelező szöveget kellett felolvasniuk a közönség és a zsűri előtt.

– A korábbi években 12-13-an indultak egy-egy kategóriában, míg idén 29 ötödik-hatodik osztályos, valamint 19 hetedikes és nyolcadikos nevezett – folytatta Fábiánné dr. Szenczi Ibolya.

A délutánon gyerekekkel is beszélgettünk. Bán Péter, a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 6.a osztályos tanulója már több megmérettetésen indult, amelyek során dobogós helyezéseket is elért. Véleménye szerint szükség van az ilyen versenyekre, mert sok tapasztalatot lehet velük szerezni.

A nagyobbak közül az első helyezett az országos versenyre jut tovább, ahol elnyeri a Kazinczy-érmet is.

Megyeri József

Eredmények:

5-6. osztály:

I. Bán Péter Kertvárosi Katolikus Ált. Isk.

II. Bíró Ivett NLG

Kudella Panna Szent István Ált. Isk.

III. Becsek Bendegúz Liszt F. Ének-zenei Ált Isk.

IV. kovács Petra Liszt F. Ének-zenei Ált Isk.

V. Banka Virág BGRG

 

7-8. osztály:

I. Miskolczi Ramóna Liszt F. Ének-zenei Ált Isk.

II. Kovács Vivien Liszt F. Ének-zenei Ált Isk.

III. Juhász Csaba BGRG

IV. Szlivka Dóra NLG

V. Kősasvári Klaudia Liszt F. Ének-zenei Ált Isk.

VI. Nádra Gergő NLG