„A veszettség elleni oltás kötelező. Egy létező, élő betegségről van szó. Nem dőlhetünk hátra a székben nyugodtan, tudomást sem véve erről. Tavaly Bács-Kiskun megyében vadon élő állatok között terjedt el. Nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen állat és ember is megkaphatja. Az ellene való védekezés nagyon fontos. A bírságok jelentős része a veszettség elleni oltás elmulasztásából fakad”- mondta a műsorban dr. Borka Attila járási főállatorvos, a Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal vezetője.

Legalább ilyen fontos a kutyák chipeztetése is. Az elveszett állat könnyebben beazonosítható így hamarabb megkerül, ha elveszik. Az állatorvos központi nyilvántartásban rögzíti a chipezett állatot. Azonban fontos, hogy chipet csak veszettség ellen beoltott kutya kaphat. Az oltás azért is fontos, mert ha valami baj történik – mondjuk megharap valakit az állat- akkor az első dolog, amit ellenőriznek, hogy be volt-e oltva veszettség ellen, ha nem annak komoly következményei lehetnek – derült ki.

Arról is szó esett, milyen hatáskörben, hogyan működnek a járási hivatalok tavalyi megalakulása óta a Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalok. Kiderült, a hatáskörüket az élelmiszerlánc szemlélet határozza meg, a termőföldtől az asztalig. Élelmiszerbiztonsági, közegészségügyi, népjóléti feladataik vannak, a szakmai szétválás a kormányhivatalok megalakulásával megtörtént.

Vásárhelyen a Petőfi utca 6. szám alatt található Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivataban leggyakrabban a tényadat igazolást, állatállományok betegségtől való mentességet igazolnak, termőföld előhaszonbérlet igazolásokat adnak ki.

„Engedélyezési ügyekben is sokan fordulnak a hivatalhoz. A jogszabályi háttér alapján ebben nyújtunk segítséget. Szaktanácsadást is végzünk az állattartás, élelmiszer, engedélyezési és nyilvántartási feldolgozás területén. De hozzánk érkeznek az állattartással kapcsolatos, állatvédelmi bejelentések is”- mondta el a műsorban dr. Borka Attila járási főállatorvos.

Major Zsuzsi