A fórumra érkezőket Hajnal Gábor polgármester köszöntötte, majd az államtitkár szólt a hazai mezőgazdaság helyzetéről. Mint elmondta, a kormány azért támogatja az állattenyésztést és a munkaerő-igényes kultúrákat, hogy a föld minél több embernek biztosítson megélhetést. Ha a mezőgazdasági cég csak szántóföldi növényt termesztene, és nem lenne fűszerpaprika, vagy a tehenészet, akkor nem kellene a 170 ember munkája.

Az államtitkár kifejtette: ahhoz, hogy a település fiataljai helyben maradjanak, a munkahelyeken túl – amelyeket segítenek a feldolgozóipar kialakításához nyújtandó támogatások -, az is kell, hogy a községet élhetőbbé tegyék felújított utakkal, járdákkal, felújított óvodával, vagy a szabadidő tartalmas eltöltéséhez rendelkezésre álló létesítményekkel. Ezekhez vannak uniós források, ha a polgármester és a testület a jó célokat megfogalmazza, a megvalósításban szövetséget ajánlott.

A közfoglalkoztatottak egy része el fog tudni helyezkedni a vállaklozások bővülése eredményként létrejövő munkahelyeken – mutatott rá Lázár János, hozzátéve: lesznek, akiknek a közmunkára kell berendezkednie, képességeit fel kell ajánlaniuk a közösségnek, amelyhez hasznos munkát kell biztosítani, azonban enélkül támogatást nem várhatnak el.

A rezsicsökkentés a pénzről szól, és a számok beszélnek – fogalmazott az államtitkár. Egy kisnyugdíjasnak havi ötezer forint különbség is sokat számít, és a rezsiköltségek csökkenése mellett a szinte nullára csökkent infláció is segíti a rászorulókat. Ettől az évtől a gyermekek után járó adókedvezményt nemcsak a bérből, hanem a járulékból is leírhatják, ezáltal a kisebb keresetűek is élhetnek a kedvezménnyel. Az a család, amely havi kétszázezer forintból nevel két gyermeket, szinte kilátástalan helyzetet vállal, azonban ezen a környéken ez a többség helyzetét jelenti.

Sem Brüsszellel, sem Moszkvával nem érzelmi kapcsolataink vannak, ezek érdekkapcsolatok – mutatott rá Lázár János. Amíg Brüsszelből pénz jön, addig jó kapcsolatra törekszünk, hiszen ebből újulhatnak fel az óföldeáki közösségi ház nyílászárói is.

Osztás József felvetésére, hogy miért nem az áfát-t csökkentik inkább a rezsi helyett, az államtitkár leszögezte: az eddigi összes áfa-csökkentés hatása a kereskedelemnél nem jutott tovább a lakosság felé, ezért választották ezt a változást. Ez a kormány – szemben a korábbiakkal – nem a szolgáltatók, hanem a fogyasztók oldalára állt.

Lázár János elmondta: már korábban is volt, hogy a település polgármestere a segítségét kérte, és hasonlóan, mint amikor Földeák került nehéz helyzetben, segített, és ennek az együttműködésnek a folytatását ígérte az óföldeáki fórum résztvevőinek is.

Arnay