– A települések megszabadulnak adósságuktól – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve: azok, amelyek nem vettek fel hitelt, segítségre számíthatnak céljaik megvalósításához, amelyre 10 milliárd forintot különítettek el, és további 50 milliárd áll majd rendelkezésre. – Van felhatalmazásom, hogy a település terveiről tárgyaljak a település vezetésével, Zombor ott lehet a települések között, amelyek helyesen gazdálkodtak, és nem vettek fel hitelt, és most támogatást kapnak – fogalmazott Lázár János. Kiszomboron Tudatos, gazdaságstratégiai döntésekkel, józan, belátó gazdálkodással működték a települést és fejlesztettek, amelyért elismerés illeti a polgárokat, a képviselőtestületet és a polgárokat is.

Kiszombor a csatornázás befejezése előtt áll, eljött a beüzemelés és a rákötés ideje, amelyet az úthelyreállítás követ, és mindehhez a pályázati támogatásnak köszönhetően méltányos áron juthatnak a lakosok – tette hozzá.

A polgármesterrel folytatódott megbeszélésen három fő támogatási terület merült fel: a település büszkeségét jelentő műemléki épületegyüttes felújítása és működési feladattal való megtöltése, a települést Makóval összekötő kerékpárút megépítése, valamint a kiszombori intézmények energetikai fejlesztéssel történő korszerűsítése – részletezte Lázár János. Az összesen négy-ötszázmilliós fejlesztési támogatás esetében azon igyekszik, hogy az összeg mihamarabb megérkezzen a településre, amelynek vezetőit arra kérte, hogy a fejlesztések dokumentációt már hétfő reggelre juttassák el hozzá, hogy azokat a szerdai kormányülésen már előterjeszthesse.

Az agrárium komoly forrásokhoz juthat az elkövetkező időszakban, segíteni fogják a vállalkozásokat, a feldolgozóipar kialakítását, megerősítését, de a vágyaknak, álmoknak itt, helyben kell megszületniük.

A régió településeinek egyik legfontosabb célja, hogy megközelíthető távolságban olyan munkahelyek létesüljenek, amelyek az itt dolgozóknak olyan bért tudnak biztosítani, amelyből a megélhetést meg tudják oldani. Már 2014 második felében lesznek kiírt pályázatok – erről a brüsszeli kollégákkal már megállapodtak – így május–júniusban megjelennek a tenderek, ezért mihamarabb össze kell hívni a képviselőtestületet, és a környékbeli vállalkozókkal közösen kell a célokat meghatározni.

Lesz pénz belterületi útépítésekre, lakhatóvá tenni a települést, hogy a fiataloknak ne kelljen elmenni a községből – fogalmazott Lázár János. Legyen sportpálya, játszótér, közösségi hely és járásonként legalább egy uszoda – mutatott rá a célokra az államtitkár, kiemelve: a polgármestereknek most lehetőségük lesz élhetőbbé, barátságosabbá kell tenniük településüket. Az itteni iskola és a szolgáltatások nem rosszabbak a nagyobb településeken lévőknél, azonban az épületekbe és az emberekbe is invesztálni kell. A határ e szakaszán a magyar-román együttműködés keretében 60 milliárd forint jut további fejlesztésekre, amelyek elérésében segítséget ígért, ha a választók megbízzák parlamenti képviselettel, de a „listát” nekik kell összeállítaniuk. ha kérik, mond véleményt a tervekről, de a döntést itt kell meghozni – jelentette ki Lázár János.

Az M43-as autópálya megépül az országhatárig, azonban meg kell oldani, hogy a hatalmas forgalom Nagylak települést elkerülve haladjon, minderről a kormányt tájékoztatni fogja az államtitkár.

A vásárhelyi és a makói kórház helyzetéről Lázár János elmondta: olyan speciális beavatkozások, mint egy agyvérzés kezelése, vagy egy bypass műtét, csak olyan orvosi centrumokban van lehetőség, mint a szegedi klinika, azonban a két kórház működésének van létjogosultsága és támogatottsága is. Az államtitkár óva intett, hogy bárki a makói kórházat sárral dobálja, hiszen ott az orvosok és nővérek azért dogoznak napi 12-14 órát, hogy a térség betegeit meggyógyítsák, és biztosította a fórum résztvevőit: egyetlen orvos sem fogja megszegni esküjét. Viszont nincs jól megszervezve a térségben a betegek eljutása a kórházba – állapította meg Lázár János, rámutatva: mentőállomás kell Tótkomlósra és Pitvarosra is.

A kérdezők között Farkas Miklós felvetette: két szociális otthon is volt Kiszomboron, most egy sincs, és örömét fejezte ki a csatornázás kapcsán, hozzátéve: ha gond volt a kivitelezés körül, azt mindig orvosolták. Válaszában Lázár János kifejtette: a két szociális otthon közül az egyik anyagilag tönkre ment, míg a másik helyzete tarthatatlanná vált, azonban leszögezte: a megoldás az, ha az időseket otthonukban ápolják, és azt ezt ellátó szolgálatot működtetik. A csatornázásról szólva elmondta: ez a fajta beruházás a legnehezebb egy polgármester életében, felidézve, hogy Vásárhelyen ’97-ben kezdődött a csatornázás, és 2006-ra lett kész az utak helyreállítása. A szennyvizet azonban kulturáltan kell kezelni, ráadásul akkor, hogyha a német polgárok pénzzel is támogatják mindezt, nem lehet kihagyni. A rezsicsökkentéssel azt is segíteni kívánják, hogy a csatornadíjakat ki tudják fizetni a lakosok.

Dávid János kérdésére, miszerint az unió szétrobbanthatja-e a rezsicsökkentést, az államtitkár elmondta: az unió tagjai azért vagyunk, mert ez az érdekünk. Az oroszokkal nem azért építtetünk atomerőművet, mert velük politikailag akarunk együttműködni, hanem azért, hogy legyen olcsó áram, nem azért. Ha más adott volna hasonló ajánlatot, azzal szerződtünk volna. Az energia számlák bonyolultak, köbméterben számol a szolgáltató, miközben a mega jouleokért fizetünk – vetette fel Kovács András, amelyre Lázár János hozzátette: már így is egyszerűsödtek a számlák, de ezt a folyamatot tovább fogják vinni.

Arnay