Ünnepélyes keretek között kezdték meg Bakson a település legnagyobb beruházást, a szennyvízhálózat kiépítését és a szennyvíztisztító telep kialakítását. Búza Zsolt polgármester mellett két országgyűlési képviselő és a kivitelező cég ügyvezetője is jelen volt az ünnepélyes alapcsőletétel alkalmából.


A rendezvény elején Búza Zsolt ismertette a beruházást és annak főbb adatait, majd a kivitelezésről és a projekt hátteréről is szólt.

A legfontosabb dolog az, hogy a lakosság támogatásával és a lakossággal karöltve bonyolítsuk le ezt a beruházást. A pénzügyi fedezet adva van, a kivitelező adva van, most már a fejekbe kell, hogy rendet tegyünk.

Eddig is nagyon sokat tettünk azért, hogy bemutassuk a lakosságnak a beruházást, de azt gondolom, hogy amikor effektív is látják az első kapavágást, akkor másként fognak hozzá állni. Látják azt, hogy ez elkerülhetetlen a település érdekét tekintve, hiszen ahogy már nagyon sokszor elmondtuk, ezt már nem csak magunknak, hanem a fölnövekvő generációnak is építjük – fogalmazott Búza Zsolt.

Volt, amikor a lakosok kételkedtek, többször volt olyan dátum, amikor úgy gondoltuk, hogy biztosan el fog kezdődni a beruházás, de mindig közbe jött valami. Eljárási és egyéb dolgok az engedélyes tervek tekintetében, valamint a pénzügyek területén, hiszen szerettünk volna könnyíteni a lakosság az önkormányzat terheit.

A most betervezett önerőt még ezen felül is jelentősen szeretnénk csökkenteni azzal, hogy időközben lehetőségünk volt a költséghaszon-elemzés újratervezésére, így a támogatási intenzitást még jobban meg szeretnénk emelni.

Mindenkinek köszönöm, aki bármilyen keveset is hozzátett ahhoz, hogy ez a projekt létre jöjjön. A lakosságnak a türelmét, a megértését. Sokszor fogjuk még a türelmüket kérni, és remélem, hogy amikor a munkálatokat elvégeztük, a nehézségek ellenére a végén mindannyian mosolyogni fogunk – mondta Búza Zsolt polgármester.

Ez a beruházás valósággá lesz, és ismerve a kivitelezők eddigi munkáját, mindent meg fognak tenni, hogy a legkevesebb problémát okozzák. A kivitelezés hónapjai nehezebbek lesznek, de ez meg fogja érni minden lakónak azt, hogy egy komoly komfortot nyújtó településen fognak lakni. Tudom, hogy a település vezetésének vannak még elképzelési és tervei, és azon leszek, hogy ezek a programok minél jobban és minél hamarabb valósuljanak meg – mondta Farkas Sándor, országgyűlési képviselő.

Vincze László országgyűlési képviselő méltatta azt a fejlődést, ami Bakson történt, ami Búza Zsolt polgármesternek köszönhető és azoknak, akik támogatták a munkáját. Mint elmondta, csak fejet hajtani lehet az előtt az óriási munka előtt, amelyet a település vezetője végzett a falu érdekében. A beruházások felsorolása után elismerését fejezte ki a település életének eddigi legnagyobb beruházásának elkezdéséhez is, a szennyvízberuházás alapcsőletételéhez.

Bartucz Tibor, a kivitelező Probart Kft. ügyvezetője a beruházásról szólva kiemelte, hogy igaz, hogy nagy türelmet igényel a beruházás, de ők mindent megtesznek a lakosság zavarásának elkerülése érdekében. Minden nap úgy hagyják ott a munkaterületet, hogy a lehető legkevesebb problémát okozzák, ezen felül pedig lesz helyi építésvezető, hozzá lehet fordulnia a lakosságnak a felmerülő helyi problémákkal, esetleges változtatási kérésekkel.

A beruházásra vonatkozó tájékoztató után Búza Zsolt polgármester, Farkas Sándor és Vincze László országgyűlési képviselők valamint Bartucz Tibor ünnepélyesen elhelyezték az utókornak szóló üzeneteiket a fém kapszulába, majd közösen lerakták a baksi szennyvízberuházás alapcsövét.

Az alapcsövet és a teljes beruházást is megáldotta Antal Imre plébános, aki azt is kérte szónoklatában, hogy e csatorna ne csak a szennyvizet, hanem a felmerülő negatív és rossz gondolatokat is vezesse el és tisztítsa meg.

A Bakson megkezdődött szennyvízberuházás teljes költségvetése több mint 1,3 milliárd forint, melyből a projektidőszak alatt 75%-os, a fenntartási időszak végére 95%-os bekötési arányt kell elérni. A csatornahálózat mellett épül egy szennyvíztisztító is, amely a legtisztább vizet állítja majd elő a környéken, ugyanis a kibocsátott víz minősége tekintve olyan lesz, melyet akár a Balatonba is lehetne vezetni.

 

Forrás: kistelekjaras.hu