„Ránk tekintett a Jóisten, adott nekünk kincset!… Mamika megmosta az aranyokat, kiöntötte az ágyra, úgy szórta, mint más a homokot!”- mesélte a promenad.hu-nak Ale Sándorné. Hogy pontosan mit mesélt még minderről, azt itt hallhatják:

##audio:1237##

Ő még kislány volt 1963 őszén, amikor édesanyja megtalálta pulykalegeltetés közben az aranyérméket. A szikáncsi aranylelet 50 évvel később hazatért. Pénteken a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban nyílt kiállítás. Az 1500 érme egy része, mindössze 50 utazott most haza. A többit a Nemzeti Múzeumban őrzik.

A kiállítást L. Simon László az Országgyűlés Sajtó és Kulturális Bizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap Alelnöke nyitotta meg, aki elmondta: „Az a jogszabály módosítás, amit a kormány kezdeményezett, lehetőséget adhat arra, hogy a nemzetiben raktáron tartott kincsek egy része időnként haza utazhassanak.

„Teremtsük meg a lehetőségét annak, hogy a lehető legkönnyebben, a legkevesebb adminisztrációs teherrel, ezeket a műtárgyakat- már amennyiben a befogadó intézmény a megfelelő biztonsággal rendelkezik- a megtalálás közelében lévő múzeumban bemutassuk őket.”- mondta L. Simon László.

Hozzátette: a múzeum fogadásra alkalmassá tétele után ennek a leletnek egy része állandóan itt maradhatna Vásárhelyen.

„Ez a legnagyobb korabeli aranykincs a világon! A szikáncsi aranylelet pontosan 1439 arany solidusból áll. Mai aranyáron nagyjából 22 millió forint, ez csak az arany ára. A műkereskedelemben ennél sokkal többet ér és akkor még nem beszéltünk történelmi jelentőségéről.”- mondta Torbányi Melinda, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának főosztályvezetője, aki a kiállítás megnyitóján beszélt a lelet jelentőségéről. Kiderült, a hunok kincses kamrájából származó pénzzel adót fizettek, méghozzá Attila idejében.

Különös csavar a történetben, hogy miközben hat és félkilónyi arany volt a családnál Ale Sándorné és férje komoly áldozatot hozott. „Eladtam a borjúmat, a disznómat, hogy fel tudjunk öltözni én és a feleségem, hogy föl tudjunk menni Pestre„ – mesélte Ale Sándor nevetve.

Major Zsuzsi