A KFOR feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban. A válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban ez tömegkezelést, objektum védelmet és harcászati tartalék biztosítását jelenti.

A KFOR 10. váltás állományát többségben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának katonái adják.

A pénteki eseményen dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsokság szárazföldi haderőnem főnöke mondott beszédet. – Történelmi helyszínen állunk, ugyanis 1999-ben az első magyar KFOR kontingens ugyancsak vásárhelyi katonákból állt. Örülök, hogy tapasztalt katonák és fiatal altisztek is megkezdik a szolgálatukat Koszovóban. A mostani misszió különbözik az eddigiek, mert a katonák felkészülnek egy nagyobb létszámú kontinens befogadására. A Magyar Honvédség vezetése bejelentette: a közeljövőben várható a magyar kontingens létszámának növekedése egy manőver századdal. A fogadás, a körülmények megteremtése és az előkészítés a katonák feladata – mondta dr. Böröndi Gábor.

Víghné Viola Edit a kontingensben a szakaszparancsnokként vesz részt. – Ez lesz az első misszióm. A hat hónap alatt új helyzetekkel találkozok és új csapatot ismerek meg – tudtuk meg a  tizedestől. Hozzátette, a családja mindenben támogatja.

Kurucz Gergő százados híradós informatikai részlegvezető beosztást lát el a kontingesben. – Elsősorban a kontingens híradását fogom biztosítani. Ez lesz a harmadik misszión, de vezetői feladatokat először végzek – ismertette Kurucz Gergő, aki elmondta, nem szabad a rutinra támaszkodni, hiszen minden nap új kihívást tartogat.

A mintegy kétszáz katona február és augusztus között teljesít szolgálatot Koszovóban.

Megyeri József