A kezdeményezők tizenhat megőrzendő és egyedülálló természeti kincs, hagyományos termék vagy szellemi, gazdasági, kulturális teljesítmény felvételét javasolták a Csongrád megyei értéktárba – mközölte Balogh László a Móra-múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Felvették az értéktárba többek között a makói hagymát, a szentesi hízott libából készült termékeket, a kubikos tevékenységet, a csongrádi halászházakat, a csongrádi kadarkát, a természeti értékek közül a serházzugi holtágat, az ásotthalmi erdőt és a Csodarétet. A megőrzendő értékek közé tartozik a Bedő Albert nevéhez kötődő erdészeti oktatás is – közölte Balogh László.

A bizottsági tag hangsúlyozta, az, hogyegy hagyományos terméket vagy természeti kincset felvesznek a megyei, az országos értéktárba vagy hungarikummá nyilvánítanak, nem csupán erkölcsi haszonnal jár, a helyi gazdaság, az idegenforgalom fejlődését is segítheti.

Bohács Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, ötszörös világbajnok kenus elmondta: javasolta a megye komoly sikereket elérő kajak-kenu sportéletének felvételét is az értéktárba, miként azt is, hogy az egészen a török időkig visszanyúló hagyományokkal rendelkező szögedi papucs is kerüljön be az egyedülálló értékek közé. Mindkét indítványát támogatta az erről döntő testület.

Magyar Anna (Fidesz), a Csongrád megyei közgyűlés elnöke közölte, hogy elkészült a megye értékeit összegyűjtő és bemutató kiadvány, amely folyamatosan bővül.

Forrás: MTI