Szerdán délelőtt a Kalmár Zsigmond Szakközépiskola diákjai töltötték meg a hódmezővásárhelyi városi könyvtár nagy termét, ahol Niedzielsky Katalin kapta a főszerepet, vele beszélgetett Balda Dorottya és az ő kötetéből vett idézeteket adta elő Sás Péter színművész.

A könyvtár mai vendége újságíró, színházi kritikus, saját bevallása szerint első sorban kulturális témában publikál online és nyomtatott formában, ezen a szerdai napon pedig az ő szemszögéből nyerhettek az érdeklődők betekintést a ma tapasztalható olvasási szokásokba. Persze a délelőtt célja nem csak ez volt, hanem közelebb hozni a fiatalokhoz egy kicsit a szépirodalmat és a könyveket.

Niedzielsky Katalin elmondta, hogy felemelő érzésnek tartja, hogy amikor Kölcseyt, a reformkort, a magyar irodalmat és kultúrát ünneplik, akkor ő is szerepet kap, hogy megoszthassa gondolatait az olvasás erejéről, a média változásairól, az írott szó súlyáról.

Olvasni jó. Közhely, de igaz. Viszont azt, hogy mit olvasunk jól meg kell választanunk. Az írott szónak ereje van, de fontos, hogy a tartalom, hogy színvonalas, minőségi legyen.

Az újságíró kifejtette, hogy véleménye szerint itthon mindenki olvasás, de az olvasási szokások átalakultak, köszönhetően az internet megjelenésének, amely akkora átalakulást hozott ezen a téren, mint annak idején a könyvnyomtatás megjelenése. Sokkal több a lehetőség, de az előttünk álló információ rengetegből tudnunk kell választani. Az iskoláknak, tanároknak és a médiának is ebben fontos szerepe van, segíteni kell a fiatalokat ebben, hiszen ez a választás hatással lehet a gondolkodás módjukra, a szókincsükre.

Természetesen az otthoni habitus is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek, fiatalok mit és mennyit olvasnak. Ha a szülőktől, rokonoktól van mit ellesni, akkor nagyobb valószínűséggel a gyerek kezében is többször forog a könyv.

A beszélgetést előadások is színesítették Sás Péter színművésznek köszönhetően, aki egy Radnóti verssel kezdte a sort, később pedig Niedzielsky Katalin a Hír elszáll, írás megmarad című, interjúkat, publicisztikákat, útrajzokat és színházi kritikákat tartalmazó kötetéből adott elő.

Szeri Csaba