– A több mint 60 milliárd forintból megvalósuló autópálya építésből Kövegynek megvannak a részhasznai. Miután elkészül a sztráda, a település felkerül Európa térképére. Aki itt felhajt az autópályára, az, négysávos úton juthat el az Atlanti Óceánig – mondta a politikus, aki szerint még az idén el kell készülnie a beruházásnak.

– Azt, azonban még nem tudjuk, hogy az autópálya jelent-e érdemi előnyt a településnek, akár tárolási központok is létrejöhetnek Kövegy környékén. Lázár szerint a közlekedésbiztonság erősödni fog, ugyanis az autópálya elviszi a kamionforgalmat. Sőt, a nagyvárosokat is könnyebb lesz elérni Kövegyről.

Kerékpárút Kövegy-Csanádpalota között

Az államtitkár megígérte, hogy még az idén elkészül Kövegy-Csanádpalota között a közel 3 kilométer hosszú kerékpárút. A 180 millió forintos beruházást az állam kiemelten fogja támogni. -Erről az elvi kérdés már megszületett – mondta az államtitkár.

Kövegyen nem volt adósság, így itt nem kellett konszolidálni, mellette nagyon jól működik a közmunkaprogram. A településen közel negyvenen vesznek részt a közfoglalkoztatásban, akik Lázár János szerint értékteremtő munkát végeznek, próbálnak az önellátásra berendezkedni. A belvízelvezetés megoldott, működik egy varroda, és mezőgazdasági termelés folyik.

A településen a legnagyobb foglalkoztató az Önkormányzat, így a közmunkaprogramot továbbra is meg kell tartani, és erősíteni kell – mondta az államtitkár, aki nagy lehetőséget lát a határ-menti települések szövetkezésében: „a célunk, hogy a határ két oldalán lévő települések szövetkezzenek egymással, mert az ilyen kooperálásokból jelentős pénzt lehet lehívni Brüsszelből” – hangsúlyozta Lázár János.

„Bölcs döntés volt a köztársasági elnöktől, hogy a leghamarabbi időpontra írta ki a választások időpontját” – mondta el véleményét Áder János döntéséről az államtitkár.

Sipos János, öntözés támogatása felől érdeklődött. Lázár elmondta, a kormány szándékai között szerepel, hogy az öntözéshez a vizet ingyen biztosítsa, így a gazdáknak csak a víz szállításáért kell csak fizetni.

A fórum előtt Galgóczkiné Krobák Mária polgármester két darab szőttessel lepte meg az államtitkárt, amit természetesen a helyi varrodában készítettek a közfoglalkoztatottak.

A.S.