A kormány céljai között szerepel, hogy a kistelepüléseken is érdemes legyen élni. Ehhez rendbe kell, hogy legyenek a gyerekek számára az oktatási intézmények, valamint gondoskodni kell az idős emberekről.

„Nem idősek otthonát akarunk építeni, hanem meg kell oldani az otthoni betegápolást” – hangsúlyozta az államtitkár, aki beszélt az országba érkező uniós forrásokról is. Elmondta, 2014-20 között a Magyarországra érkező 7200 milliárd forint 60 százalékát a kis- és középvállalkozások, míg a maradék 40 százalékot településfejlesztésre fordítják. Cél, hogy a mezőgazdasági munka támogatásával új munkahelyeket teremtsenek.

– Királyhegyesen az idősek és fiatalok aránya egészséges. A környékben lévő települések közül a legegészségesebb – mondta Lázár, aki szerint ennek ellenére itt is kell segíteni, de ide másmilyen segítség kell, mint ahonnan folyamatosan elköltöznek a fiatalok.

A vasárnapi második fórumon is szó esett az M43-as autópálya építésről, amit 2014-ben befejeznek. Lázár szerint vannak pozitív, de ellentmondásos hatásai is az autópályának. Az államtitkár fontosnak tartja a fiatalok sportolási lehetőségeit is. Járásonként szeretnének kialakítani tanuszodát, valamint a négyes számú választókerületben van néhány település, ahol szükség van tornacsarnokra. Ezek közül már lesz, ahol idén megépül a csarnok.

A.S.