Első alkalommal rendezték meg a Bországgyűlést az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol a délelőtt folyamán szakmai konferencián a borágazathoz kapcsolódó előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. A rendezvényen Fazekas Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium minisztere elmondta, a borágazat 2012-ben 30 milliárd forinttal járult hozzá a mezőgazdaság teljesítményéhez. Kiemelte, a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban évente mintegy 2 milliárd forinttal, 8,5 milliárd forintra nő az ágazatnak jutó támogatás, amely ültetvénytelepítésre, gépberuházásra, valamint a piaci jelenlét erősítésére fordítható. Lépéseket tettek, hogy a magyar borászatban a minőségi korszakváltás megtörténjen, a minisztérium elindította a nemzeti borkiválóság programot, és megszületett a szervezeti változásokat lehetővé tevő új hegyközségi törvény.

2014 egyik legkomolyabb feladata a hegybírók továbbképzése – mondta el Kiss Eliza, a tárca szőlő-borágazatért felelős miniszteri biztosa, aki hozzátette, az újjászervezett Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a termelők érdekképviseleti szerveként működhet.

A szakmai tanácskozás után a Szent Vince napi hagyományok is megelevenedtek. A Szent Vince Borrend soraiban, új tagként köszöntötték Farle Csabát, Futó Tamást, Farkas Sándort és Miskolczi Sándort, akiknek az eskütétel előtt próbatételeken is át kellett esniük. Nem csak a borászathoz kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk, de bekötött szemmel fel kellett ismerniük a rend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t.

Nem maradhatott el a hagyományos vesszővágás sem. A hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján megjósolják, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését. Kalmár István, mórahalmi hegybíró elmondta, a növény rügyei egészségesek, szépen fejlettek, így ha az enyhe időjárást nem követik komoly fagyok, nincs oka aggódniuk a gazdáknak.

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója elmondta, sikeres volt a rendezvény, hiszen a konferencián sikerült összehozni a szakmát. Hozzátette, jövőre folytatják, ahol már az idei év tapasztalatait tudják megvitatni.

Nagy Ágnes