– Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz írását, ennek tiszteletére 1989 óta ekkor tartjuk a Magyar Kultúra Napját. Hódmezővásárhely már a kezdetekben kiemelt figyelmet fordított arra, hogy méltósággal megünnepelje ezt a jeles alkalmat – ismertette dr. Kószó Péter.

Gajdán Bálint elmondta, a program összeállításakor arra fektették a hangsúlyt, hogy ne csak január 22-e, hanem az egész hét a magyar kultúra jegyében teljen.

A legelső rendezvény január 20-án, 17 órakor kezdődik, a Vásárhelyi Esték sorozat keretein belül egy zenés-irodalmi összeállításon vehetnek részt az érdeklődők, a Németh László Városi Könyvtárban.

Az események január 22-én, szerdán folytatódnak: délelőtt 10 órakor a fiatalok számára az olvasás jelentőségét hangsúlyozó előadás kezdődik a Németh László Városi Könyvtárban. 11 órakor egy rendhagyó történelemórát tart az Emlékpontban Simon Ferenc pedagógus, valamint a kiskunhalasi csipke történetét bemutató kiállítás nyílik a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Ezen a napon, 15 órakor veszi kezdetét a Városházán ünnepi díszközgyűlése, amelyen átadják a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat is. Az elismerésben idén Széles Anna, színművésznő és Steiner Béla, nyugalmazott zeneszerző, karmester, zenepedagógus részesül, akiket Almási István polgármester és B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye köszönt.

Ezt követően 17.30 perctől láthatjuk Sonkodi Rita festőművész kiállítását az Alföldi Galériában. A tárlatot Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesületért Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitja meg.

19 órától Bálint András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész estjén vehetnek részt a műkedvelők a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A rendezvény ingyenes, de előzetes jegyigénylés szükséges. Belépők az intézmény recepcióján kérhetők.

Január 23-án 15 órakor egy ünnepi összeállításra kerül sor a Németh László Városi Könyvtárban. A programok sora a XVI. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium megnyitójával, január 26-án vasárnap délben zárul.

Megyeri József