Az államtitkár elmondta: miután a kabinet megtárgyalta a szerződést, az azt követő héten az Országgyűlés elé terjeszti jóváhagyásra.

Az elkövetkező évtizedekben is a paksi erőművel érhető el a legolcsóbb áram – hangsúlyozta Lázár János, aki hozzátette: a bővítéssel Magyarország növelni fogja energiafüggetlenségét.

Moszkvában kedden Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Brüsszel a napokban arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy nem emel kifogást a paksi atomerőmű megújításáról szóló orosz-magyar szerződés ellen – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön Budapesten.

Jelezte, az Európai Uniónak semmilyen kifogása nem volt az ellen, hogy Magyarország és Oroszország megállapodjon. Közölte ugyanakkor azt is, hogy a szükséges együttműködés érdekében munkacsoportot alakítanak az EU energiaügyi főigazgatóságával.

A paksi bővítéshez biztosítandó orosz államközi – nem pedig vállalati – hitelről azt mondta, Moszkva a piacinál kedvezőbb kamatot ajánlott Magyarországnak. A kölcsön a magyar költségvetés által finanszírozható lesz – jelentette ki Lázár János. Ez nem egy üzleti projekt, hanem két ország államközi szerződése – mutatott rá. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint kifejezetten jó áron épít új atomerőműblokkokat a Roszatom orosz atomenergetikai vállalat Pakson.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy ha a Roszatom megkezdi az új reaktorok építését, megtenderezteti majd az eljárás minden lépését. A program megvalósítása során minden hatályos magyar és európai jogszabálynak meg kell felelni – hangsúlyozta az államtitkár. Szólt arról is, hogy az erőműbővítéshez biztosítandó orosz államközi hitel költsége nem épül majd be a Pakson előállított áram árába.

MTI