Tavaly augusztus és november közt folytak az előkészítő munkák, amely után most aláírhatták a szerződést az oroszokkal. Két, egyenként 1200 megawattos blokk épül Paksra. Erre azért van szükség, mert a mostani blokkok működési engedélye 2037-ben lejár, 2032-ben pedig már csökkenteni kell a kapacitást – magyarázta. Az építés a 2020-as években történhet meg.

Így nő Magyarország energiafüggetlensége – mondta Lázár János, aki szerint az Európai Bizottságnak nincs kifogása a megállapodással szemben. Az EU és Magyarország szabályait be kell tartani – tette hozzá.

 

A pénzügyi megállapodásokban a fő kérdés az, hogy a 10 milliárd eurós hitelkeretnek, amelyet az orosz állam a magyar államnak biztosít, milyenek legyenek a technikai feltételei. Az orosz állam a piaci kamatozásnál kedvezőbb feltételeket kínált Magyarország számára hitelt – mondta Lázár. Az elmúlt negyven esztendő legjobb üzletét kötik meg – fogalmazott. A hitel 30 éves lejáratú lehet. Ma Magyarország euró alapon 30 éves futamidejű hitelt nem tud felvenni, mert ilyen nincs. Ami kamatért euróban lehetne hosszabb távon hitelt felvenni, az 5,6 százalék, ehhez képest az oroszoké egy rendkívül kedvező ajánlat Lázár szerint. Természetesen nem fogok felvilágosítást adni, és ha nem szeretnének ártani a hazájuknak, hagyják a kormányot lefolytatni a tárgyalásokat – válaszolta a részletekről érdeklődő kérdésre.

 

A beruházás főösszegének legalább 40 százaléka magyarországi vállalatokhoz kerül – ígérte az államtitkár. A megállapodást a kormány kész a parlament elé vinni – mondta, igaz, ebben sok újdonság nem volt, mert a nemzetközi szerződéseket mindenképp kötelességük a parlamenttel is elfogadtatni.

 

Az EU versenyjogi szempontból még nem vizsgálta a projektet – tudta meg a Bloomberg. Lázár az ezt firtató kérdésre azt válaszolta: ez nem egy üzleti vállalkozás, ez két állam szerződése. Szívesen konzultálunk a belső piaci biztossal – mondta. “A tender kérdése azért érdekes kérdés, mert nem tudom, hogy milyen tendert lehetne kiírni egy magyar-orosz államközi megállapodásra” – folytatta. “Sajnálom, hogy az Európai Unió biztosa nem tájékozott” – mondta, szerinte a terveket átadták még decemberben, azóta nem kaptak visszajelzést, csak arról, hogy a kormányközi megállapodás mindenben megfelel a szabályoknak.

 

Arra a kérdésre, hogy beépülhetnek-e az árak az energiaárakba, azt válaszolta: mivel nem üzleti projektről van szó, a hitel nem épül be az áram árába, hanem a teljes állami költségvetés állja a visszafizetés költségeit.

 

2008-ban azért kezdeményezett népszavazást a Fidesz, mert az akkori kormány titokban tárgyalt az oroszokkal, most ilyen titkosság nincs, minden nyilvánosan folyt – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő. Ez nem egy szerelmi házasság, ez egy érdekházasság, amelyet a felek, úgy gondolom, egyre jobban kezdenek élvezni – tette hozzá Lázár.

 

Lapunk kérdésére Lázár elmondta: a 40 százalékos beszállítói arányt a magyar fél akarta, az oroszok ennél kevesebbet szerettek volna. A részlettárgyalások még folynak. Ha másfél év alatt meglesz a végleges építési engedély, addigra kell felállítani azokat az együttműködési formákat, amelyek ezt a 40 százalékot valóra váltják – mondta. Gázimportról nem esett szó a tárgyalásokon, más területeken azonban bővülhet az együttműködés.

 

Arra a kérdésünkre, hogy nem minősül-e burkolt, tiltott állami támogatásnak az üzlet, Lázár azt válaszolta: tisztességes, korrekt eljárás keretében, nem titkolva semmit mennek ki Brüsszelbe, az ő döntésükre várva. Ha egy ország hitelt vesz fel, és abból beruházást vár, az szerintük nem tiltott támogatás.

 

A lakossági rezsicsökkentés egy végigvitt dolog, a paksi olcsó áram hozzú távú garancia arra, hogy hosszú távon is megfizethető legyen az áramár, az ipar pedig olcsón kaphatna így áramot – fogalmazott Lázár.

 

A szén, a gáz és az atom a realitás, a zöld energia a jövő kérdése lehet – mondta el lapunk kérdésére. Vágynak, politikai célnak jó a zöld energia szerinte, de realitásnak még nagyon távoli.

forrás:vg.hu