Átláthatóbb, ellenőrizhetőbb és költséghatékonyabb megoldást jelentett az MNV Zrt. új eljárása az eddigi 24 külön folyamathoz képest. A Volánbusz Zrt. által koordinált beszerzés a táraságok működéséhez nélkülözhetetlen Kötelező Gépjármű-felelősség Biztosítás (KGFB), Casco, valamint vagyon-, felelősség- és utasbiztosítás területét ölelte fel.

Korábbi években a Volán társaságoknál a biztosítások területén mintegy 40 alkuszi szerződés alapján számos cég tevékenykedett, ami a mostaninál drágább működést eredményezett. A 2014. évi több százmillió forintos megtakarítás már most igazolta a széttagolt rendszer összefogását.

A döntésben kiemelt szempont volt a szolgáltatási színvonal megtartása mellett a költségek csökkentése is. A kiválasztott alkusz a speciális tevékenységi körre és a szolgáltatási területek jelentős kockázataira vonatkozóan hatékony koncepciót dolgozott ki.

Az MNV Zrt. új eljárásának eredményeképpen a Volán társaságok 2014-es évi közös biztosítási beszerzése – az általánosan 15%-kal emelkedő KGFB piaci árak mellett is – mintegy 300 millió forint megtakarítást eredményezett. Mindemellett nemcsak csoportszinten, hanem az egyes Volán társaságok esetében is kedvezőbbek lettek a biztosítási feltételek, mint korábban voltak.

Csökkenő közbeszerzési költségek, kedvezőbb feltételek a Volán társaságoknak: összességében kevesebbe kerül a közlekedési cégek biztosítása az államnak – hangsúlyozta az intézkedés lényegét Márton Péter vezérigazgató.

Forrás: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.