Ruck Márton elmondta: a két település által jegyzett Dél-Békési Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből a költségek 85 százalékára nyert európai uniós támogatást az ivóvíz arzénmentesítésére és a vezetékrendszer korszerűsítésére.

A közbeszerzési eljárások befejeződtek, a nyertes kivitelező cégekkel a társulás a napokban írta alá a szerződéseket. Elkezdődtek az építéshez szükséges tervezési és engedélyeztetési eljárások, a konkrét munkálatok várhatóan márciusban indulnak, a program 2015. nyarán fejeződhet be.

A beruházás költsége 719,5 millió forint. A társulás a projektet önerő nélkül valósítja meg, a költségek 85 százalékát EU forrásból fedezi, a fennmaradó 15 százalékot a BM Önerő Alapból elnyert támogatásból.

A beruházás keretében Újkígyóson három új kutat fúrnak, egyet pedig Medgyesegyházán. Az ivóvíz arzén- és nitrátmentesítésére korszerű víztisztító rendszert létesítenek. Épül továbbá egy hétkilométeres összekötő-vezeték Medgyesegyháza és Bánkút között. A társulás a beruházási költségek 20 százalékát a meglévő vezetékrendszer korszerűsítésére fordítja.

Ruck Márton elmondása szerint a két településen az ivóvíz arzéntartalma átlagosan 18-23 mikrogramm között alakul literenként, míg az EU-előírások maximum 10 mikrogramm mennyiséget engedélyeznek. Magyarországnak 2014. december 31-ig kell teljesítenie az elvárt paramétereket az ivóvizek minőségében – jegyezte meg.

Hozzátette: Medgyesegyháza egyes részein és Bánkúton jelenleg ivóvíztisztító konténerek biztosítják az egészséges ivóvizet a lakosság részére.

MTI