Makó városa 1999-ben, Páger Antal születésének 100. évfordulójának évében, mint szülőváros felvállalta Páger Antal szellemi hagyatékának ápolását, gondozását. Ennek a hagyományápolásnak a legfontosabb eleme, hogy évente emlékrendezvényt tartanak a színészóriás születésnapján: Január 29-én (illetve ehhez a dátumhoz legközelebb eső vasárnapon). A családdal az elmúlt évek alatt baráti kapcsolat alakult ki, melynek köszönhetően Páger Judit és gyermekei évente több napot Makón töltenek, és az emlékünnepségeknek nem csak vendégei, de alkotó közreműködői is. 2001-ben Makó Város Képviselő-testülete Páger Antal Színészdíjat alapított.

 

A díj azon túl, hogy méltó módon tiszteleg a nagy előd előtt, lehetőséget teremt arra, hogy a város a magyar kortárs színművészet áramkörébe ilyen módon is bekapcsolódjon. A díjat évente egyszer, egy színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium. Fontos szempont, hogy a kuratóriumba olyan szaktekintélyeket nyerjenek meg, akiknek értékítéletét a színész szakma elismeri.

A kuratórium tagjai: Hegedűs D. Géza színművész, Réz András filmesztéta, Kútvölgyi Erzsébet színművész, Szalma Tamás színművész (makói lévén, Tamás képviseli a várost), a Páger családot az egyetlen fiú unoka, Gyarmathy Antal képviseli a kuratóriumban.

 

A díj tárgyjutalom:

Páger Antal arany pecsétgyűrűjének pontos mása (a család hozzájárulását bírjuk, hogy évente egy példányban a gyűrű másolata elkészülhet). A díjat az alapítást követően első alkalommal 2002-ben, Páger Antal születésének 103. évfordulóján adták át.

 

Díjazottak:

2002. Halász Judit Kossuth-díjas, érdemes művész

2003. Garas Dezső Kossuth-díjas, érdemes művész

2004. Király Levente Kossuth-díjas, Érdemes művész, Nemzet Színésze

2005. Venczel Vera Jászai-díjas, érdemes művész

2006. Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művész

2007. Kern András Érdemes, kiváló művész

2008. Törőcsik Mari, kétszeres Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes és

Kiváló művész, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett,

Cannes-i Arany pálma-díj, a Nemzet Színésze.

2009. Kulka János Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, Kiváló és érdemes művész

2010. Bánsági Ildikó Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas művész

2011. Rudolf Péter Jászai Mari-díjas, Kiváló művész

2012. Kútvölgyi Erzsébet Kossuth-díjas, Érdemes Művész

2013. Cserhalmi György Kossuth-díjas, Érdemes Művész

A kuratórium a színészdíj 2014. évi adományozására vonatkozóan 2013. december 05-i

ülésén az alábbi személyi javaslatot tette:

A kuratórium Makó városának és színházkedvelő közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag Gáspár Sándor Kossuth-díjas, Érdemes Művésznek ítéli a “Páger Antal Színészdíjat”.

A díjátadásra 2014. február 9-én (vasárnap) kerül sor Makón a Hagymaházban.

A díjátadás vendége lesz Gáspár Sándor Kossuth-díjas, Érdemes Művész, a Páger család, Hegedűs D. Géza színművész, Réz András filmesztéta, Kútvölgyi Erzsébet színművész, Szalma Tamás színművész.

Forrás:szegedma.hu