A Szegedi Tudományegyetem 2011-ben sikeresen nyújtotta be pályázatát. A pályázat konzorciumi együttműködésben valósul meg, melynek tagja a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói kórháza is. Összesen több mint kétmilliárd forintot nyertek, melyből a makói kórház fejlesztése 54 millió forintból valósul meg.

A fejlesztés során az intézményben a jelenleg is működő pszichiátriai osztály tetőterében kerül kialakításra egy 10 ágyas pszichiátriai rehabilitációs nappali kórház – mondta dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója, aki hozzátette, a pszichoterápiák megvalósításához külön-külön helyiségeket építenek ki a tetőtéri kialakítás során.  Sőt, az épület teljes körű akadálymentesítése is megtörténik, egy külső liftet alakítanak ki, amely összeköti a földszinti, 1 emeleti, és tetőtéri betegellátás színtereit. Mindezek mellett a tervezett szakmai programhoz, a nappali kórházi ellátás alapfeltételeinek biztosításához szükséges eszközök beszerzésére is sor kerül.

Dr. Kallai Árpád bízik abban, hogy a most induló pályázat biztosítja a szakmai fejlődést, és a betegek társadalomba történő visszailleszkedését.

– A makói kórháznak volt múltja, van stabil jelene és lesz jövője is – zárta a sajtótájékoztatót a főigazgatót. A munkálatokat várhatóan január második felében megkezdi a kivitelező, amivel szeptemberig végezni kell.

Dr. Prehoffer Ágnes, a pszichiátriai kórház megbízott osztályvezetője elmondta, nagy örömünkre szolgál, hogy részt vehetünk a projektben. A rehabilitációs ellátás nagyon régóta működik Makón, ami most újra virágzásnak indul.

„Minél közelebb kerülünk a beteg otthonához, annál nagyobb sikere van a rehabilitációnak, de az is nagyon fontos, hogy minél több ember vegyen részt a beteg ellátásban. Ez a nappali kórházban megvalósul, ugyanis ott napi 8 órában biztosítjuk a rehabilitációhoz szükséges feltételeket, majd a nap végén a betegek hazamennek, és otthon folytathatják, azt, amit a kórházban megtanultak” – mondta az osztályvezető.

A.S.