A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a lovas tevékenységről szóló, szeptember 1-jén hatályba lépett rendeletének visszavonását kezdeményezte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

 

Az államtitkár arról tájékoztatta szombaton az MTI-t, hogy az NGM-rendelet visszavonásáról szóló levelet még a múlt év végén elküldte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. Emlékeztetett: a szakmai körök véleménye szerint a rendelet várható hatása ellentétes a Nemzeti Lovas Program által megfogalmazottakkal. A program végső célja ugyanis az ágazat önfenntartó képességének kialakítása. A mostani szigorú NGM-es szabályozás pedig ezt a folyamatot nehezítené – tette hozzá.

 

Utalt arra, hogy Varga Mihálynak írt levelében megemlítette: az elmúlt napokban olyan sajtóhírek láttak napvilágot, amelyek szerint “a kormány vágóhídra küldi azon lovakat, amelyek nem felelnek meg az NGM rendeletében meghatározottaknak, e sajtóhírek teljes mértékben ellentétesek a kormány Nemzeti Lovas Programmal kapcsolatos elkötelezettségével” – tette hozzá. Ezért január 8-án egyeztetnek az érintettek a hatályos NGM-rendelet visszavonása esetén szükséges rendelkezések kidolgozásáról – mondta Budai Gyula.

 

A megbeszélésen tárgyalnak még az általános iskolai lovaskultúra-oktatás széles körű bevezetésének lehetőségeiről is. Ez ügyben egy munkacsoport felállítását is tervezik – tette hozzá.

 

Tájékoztatása szerint az egyeztetésre meghívták a Magyar Lovassport Szövetség képviselőjét, Lezsák Sándort, az Országgyűlés alelnökét, Hoffmann Rózsát, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) közoktatásért felelős államtitkárát, valamint Marekné Pintér Arankát, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnökét, továbbá Balatoni Monikát, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárát és Dallos Gyula mesteredzőt, a magyar lovassport ismert személyiségét.

 

Szakmai körökben sérelmezik, hogy a lovas szolgáltatóknak legalább öt lovat kell tartaniuk, és ezeknek az állatoknak az NGM rendelete szerint szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Például a zuglovakat – zuglovaknak tartják az ismeretlen származású, úgynevezett nullás sütésű lovakat, amelyek fedeztetési engedély nélküli apától származnak – a rendelet kizárná a szolgáltatásokból. Ez a szakértők szerint tönkretenné a kis, családi vállalkozásként működő lovardákat, az ismeretlen származású lovak jelentős része pedig akár a vágóhídon is végezhetné. Emiatt a magyar lovas társadalom jelentős része tiltakozik az NGM rendelete ellen.

Forrás:hirado.hu