Hatezer daru telel Szegednél 1

 

Hatezer daru köszöntötte az új évet a szegedi Fehér-tavon: az eddigi enyhe tél sok költöző madarat ösztökélt arra, hogy a fáradságos és veszélyes utazás helyett itt, a Kárpát-medencében vészeljék át a fagyos évszakot. Másfél évtizeddel ezelőttig inkább csak átutazóban érintették ezt a területet az állatok, az utóbbi időszakban azonban egyre többen várják Szeged közelében a tavaszt. “A Fehér-tónál éjszakázó állatok 50-60 km-es távolságban elhelyezkedő mezőgazdasági területekre járnak táplálkozni, melynek legnagyobb része a Vajdaságban van. Az itteni földeken a betakarítás után is maradt annyi kukoricaszem, amely ellátja őket. Mivel se jég, sem pedig hó nincsen, így könnyen hozzáférhetnek a táplálékhoz a madarak” – magyarázta Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei helyi csoportjának titkára.

Tavaly januárban is hasonló számú madár időzött a Fehér-tónál, tízéves távlatra visszatekintve azonban folyamatos növekedésről beszélhetünk ezen a területen. “A környezeti változásokhoz alkalmazkodva a darvak vonulási szokása is átalakulóban van. Eredetileg a legtöbben Tunéziában, Észak-Izraelben és Szudánban teleltek, de az Európában maradók gyorsabban visszatérhetnek, így ők foglalhatják el a legoptimálisabb költőhelyeket. A kockázat azonban igen nagy, hiszen a tartós fagy és nagy hó miatt kialakult táplálékhiány megtizedeli a hátramaradt állományt” – magyarázta az ornitológus. Sokan közülük még délebbre húzódnak a leghidegebb hónapokban, egyes példányok azonban táplálékhiány miatt legyengülnek, és nem képesek hosszabb utat megtenni. Tavaly január végén, amikor zordabbra fordult az időjárás, még közel ezer daru gázolt Szegednél a húsz centis hóban, élelem után kutatva.

Nem csak Közép-Európában, de tőlünk északabbra is enyhébb időjárás uralkodik az ilyenkor megszokottnál. Ezt tükrözi, hogy a nagy tömegekben érkező, hazánkban telelő récefajok is késlekednek, a fagy még nem hajtotta őket hazánkba.

Forrás: szegedma.hu