Nagyszerű év volt a 2013-as Sebastian Vettel számára. A német versenyző fölényesen megnyerte negyedik F1-es világbajnoki címét, ráadásul a szezon második felében verhetetlennek bizonyult: sorozatban nyert kilenc futama rekordot jelentett, akárcsak az egész idényben aratott 13 győzelme. Noha a német sportújságírók Év Sportolója választásán Vettel teljesítménye „csak” ezüstérmet ért (a győztes a diszkoszvető Robert Harting lett), a hasonló európai választást Vettel nyerte.


Az Év Európai Sportolója szavazást a lengyel hírügynökség, a PAP szervezte, s azon összesen 21 európai ország hírszolgáltatójának újságírói szavaztak. Vettel összesen 166 voksot kapott, s viszonylag nagy előnnyel utasította maga mögé a spanyol teniszezőt, az idén két Grand Slam tornát is megnyerő Rafael Nadalt (127 szavazat). A harmadik a brit hosszútávfutó, az idén tízezer és ötezer méteren is világbajnok Mo Farah lett (86 szavazat).

A Red Bull versenyzője ezzel sorozatban másodszor bizonyult a legjobbnak ezen szavazáson: 2012-ben a teniszezők nyolcéves uralmát megtörve diadalmaskodott. A Forma–1-ből korábban Nigel Mansell (1992), Mika Häkkinen (1998) és Michael Schumacher (2001-2003) is végzett már első helyen az európai hírügynökségek éves rangsorában.

Az Év Európai Sportolója-választás végeredménye:

1. Sebastian Vettel (német, F1) 166 pont

2. Rafael Nadal (spanyol, tenisz) 127 pont

3. Mo Farah (brit, hosszútávfutás) 86 pont

4. Cristiano Ronaldo (portugál, futball) 84 pont

5. Franck Ribery (francia, futball) 82 pont

6. Tina Maze (olasz, alpesi sí) 76 pont

7. Christopher Froome (brit, kerékpár) 58

8. Novak Djokovics (szerb, tenisz) 50 pont

Forrás: telesport.hu