A természet- és állatvédő aktivista, Casey Anderson két kis grizzlybocsot talált halott anyjuk mellett az alaszkai vadonban. Ma már jóformán csak itt tud háborítatlanul élni a szürkemedvének is nevezett bundás állat. Casey nem volt képes magára hagyni a kicsiket a mostoha körülmények között, ezért igen bátor döntést hozott, és “örökbe fogadta” a csöppségeket – ebből kerekedett az egyik legszívbemarkolóbb történet.

Úgy nevelte a két kis medvét, hogy vissza tudja engedni a vadonba őket. Közben sajnos az egyik elpusztult, de a másikat a vadon törvényeinek megfelelően képezte ki gondos gazdája. Brutus közben felcseperedett, és a legjobb barátok, sőt, testvérek lettek Casey-vel. Olyannyira, hogy a grizzly volt az esküvői tanúja a férfinak.

Van-e annál menőbb dolog, hogy az ember egy házban él egy gyilkos állattal?

Mint ismeretes, egy átlagos grizzly közel 400 kilogrammos, marmagassága 1,1 méter körüli, és ha a hátsó lábaira áll, akár a 3 méteres is lehet. Hatalmas teste roppant erős; megöli a nála 100-150 kilóval nehezebb bölényt, majd képes a tetemet hosszú kilométereken hurcolni. Járása a tevééhez hasonlóan ringatózó, mert egyszerre lép az egy oldalon lévő lábaival. Ezzel együtt nagyon gyors: sík terepen, rövid távon az 50 km/h sebességet is eléri. 50-100 méteres szakaszon még vágtázó lóval is felveszi a versenyt, így többnyire el tudja kapni a menekülő zsákmányt.


Főleg gyümölcsöket, bogyókat, kisebb gerinceseket eszik, de kiás egyes gumókat és gyökereket is. Naponta akár 15 kilónyi élelmet is elfogyaszt, és ebből ősz végére jelentős zsírpárnát halmoz fel a téli pihenőre. A felnőtt állatok nem tudnak fára mászni. Elvileg az emberre is veszélyes lehet, de az ilyen esetek állítólag nagyon ritkák, mert a grizzlyk többnyire rendkívül félénkek.

Tavasz környékén szoktak megszületni a bocsok, egy anya akár 2-3 utódot is világra hozhat. A kicsik születésükkor alig nyomnak fél kilót, de egy éves korukra már 100 kiló körüli a testsúlyuk.

Forrás: ma.hu