December a legtöbb helyen az advent jegyében telik. Várakozunk és készülünk az ünnepekre. Néhol ez a várakozás kimerül a vasárnapi gyertyagyújtásban, néhol pedig több ennél. Ha pedig olyan helyet keresünk, ahol az advent több a gyertyagyújtásnál, akkor keresve sem találhatunk jobbat, mint a hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolát.

Egy katolikus iskolában az advent plusz töltötte rendelkezik, a diákok igazán megélik a várakozást. December hónapban különös hangulatot és színeket kap az iskola, a gyerekeknek pedig minden hétre jut egy-egy feladat vagy közösségi program, amelyen részt vehetnek.

Ilyen volt még a hónap első felében a koszorúkötés – melynek gyertyáit hétről-hétre szorgosan gyújtották meg az osztályok – vagy a jó cselekedett gyűjtő mappa, kép, ahová a diákoknak a napi jó tetteiket kellett gyűjteniük, a cél pedig az volt, hogy az összes üres rubrika megteljen. Ezen kívül a tanulók a Dóm látogatáson és az ottani imádságon is részt vehettek, míg az utolsó héten saját kezű ajándékkészítésben próbálhatták ki magukat.

A várakozás és az advent zárása pedig idén is a hagyományos Karácsonyi ünnepség volt, ahol szokás szerint most is a harmadik osztályos tanulók adhattak elő a többi tanuló és a szülők előtt, igaz ez évben a felső tagozatosok is készültek egy betlehemi játékkal.

A műsort átszőtte a Karácsonyvárás, az adventi énekek és versek, végül pedig a Jézuska születését is megünnepelték az előadás méltó zárásaként.

A szeretett teljes ünneplésre jó példa, hogy néhány diák a kezdés előtti percekben, a tanári szoba ajtajában lepte meg Juhászné Wolf  Edit, intézményvezetőt egy papírból készült rénszarvassal.

Az intézményvezető elmondta, hogy szeretnék őrizni és elültetni a gyerekekben az advent hagyományait és azt az érzést is, hogy Karácsonykor nagyon jó adni, sőt, sokkal jobb adni, mint kapni. A tanulók úgy látszik elsajátították a leckét, hiszen az előadás során egy igazi élményt adtak a közönségnek.

Szeri Csaba