A hódmezővásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület edzői és versenyzői a koreai eredetű küzdősport nemzetközi élvonalába tartoznak. A sportolók a 2013. évben országos versenyeken 10 első, 12 második, 10 harmadik helyezést; nemzetközi versenyeken 21 első, 24 második, 12 harmadik helyezést; Európa bajnokságon 9 első, 4 második, 4 harmadik helyezést; Világbajnokságon 1 első, 4 második, 6 harmadik helyezést értek el. Az idei évben tehát az egyesület mérlege összesen 41 első, 44 második és 32 harmadik helyezés, a sportolók 117 érem érmet vehettek át.

A Magyarországi Koreai Kulturális Intézet igazgatója, Kwon Young Sup az év elején, a hódmezővásárhelyi egyesületnél tett látogatása során kiemelte: „a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület Magyarországon a legmagasabb nívójú taekwondo egyesület, mely jól szervezettségének is köszönhetően már jelentős nemzetközi sikereket is elért. A Koreai Kulturális Központ, – amely megnyitása óta nagy hangsúlyt fektet, a taekwondo és hapkido oktatásra a hódmezővásárhelyi sportegyesület bemutató csapatát mindig szívesen hívja el fontos eseményeire. Bemutatójuk mindig magas nívójú, amellyel emelik programjaink színvonalát és hozzájárulnak a taekwondo népszerűsítéséhez.”

A Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület december 20-án este Bessenyei Ferenc Művelődési Központban tartotta évzáró bemutatóját. A BFMK előadó terme színültig telt, sőt, akik nem fértek be, azok az intézmény aulájában kivetítőn követhették a színpadi eseményeket.

A tékvándósok bemutatkoztak a nagyközönségnek, mely soraiban ott ült Almási István, polgármester és Kim Byung Wook, a Koreai Kulturális Intézet igazgatóhelyettese is.

A Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület sikerei különösen fontosak Hódmezővásárhely számára – mondta az évzáró előtt megtartott sajtótájékoztatón Almási István, aki hozzátette: „egyrészt, mert sok fiatalnak biztosítanak sportolási lehetőséget, amely során részesülhetnek a sport lelket is nemesítő erejével. Másrészt, pedig az egyesület versenyzői és edzői a koreai eredetű sport nemzetközi élvonalába tartoznak.”

A polgármester szavait mi sem bizonyítja jobban, mint a már fent is megemlített eredmények, melyeket „csak” az idei évről szólnak.

Almási István elmondta, „az egyesület munkájának és sikereinek köszönhetően egy tőlünk távoli ország kultúrájába is betekinthetünk.”

A sajtótájékoztatón Kim Byung Wook megköszönte az egyesület és a város meghívását. Elmondta, az intézet 2012-es megnyitása óta nagyon sok rendezvényen és programon vettek részt. Ez idő alatt nagyon szoros kapcsolatot alakítottak ki a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesülettel, amit tovább erősítenének. Kim Byung Wook azt mondta, „szeretném, hogy a koreai kultúra Vásárhelyen is bemutatkozhatna.”

Máté József, a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület elnöke is hasonlóan gondolkodik, ugyanis a központtal kialakított kapcsolatot szorosabbá tenné. Oly módon, hogy a koreai kultúra – tánc, zene, ételek -, bemutatkoznának a településen.

Az együttműködés érdekében további tárgyalásokat folytatnak majd – derült ki a sajtótájékoztató végén.

A pénteki évzáró bevételét a vásárhelyi sportegyesület a Tiszta Szívvel Egyesületnek ajánlotta fel.

A.S.