Felhívjuk azok figyelmét akiknek nappali tagozatos tanulmányok befejezését követően nem sikerült munkát találnia, illetve nem kezdtek további tanulmányokat nappali tagozatos rendszerben, hogy az egészségügyi ellátásokra – járulékfizetés ellenében- jogosultságot kell szerezni. Ennek hiányában az orvosnál, vagy a kórházban szembesülhetnek azzal, hogy “piros” a lámpa, vagyis a társadalombiztosítási rendszerben nem jogosultak ingyenes egészségügyi szolgáltatásra.

A nappali tagozatos tanulói, hallgatói jogviszony időtartama alatt, illetve a diákigazolvány érvényességének idejében a magánszemély ingyenesen veheti igénybe az orvosi ellátásokat. Abban az esetben, ha idén nyáron fejeződött be a tanulói, hallgatói jogviszony, akkor 2013 december 15-ig még alanyi jogon jár az ingyenes orvosi ellátás, és támogatás a gyógyszerekre.

Ha ezt követően sem sikerül munkát találni, be kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére az állami adóhatóságnál. A bejelentkezésre az e célra rendszeresített ‘T1011-es számú bejelentő lap szolgál, amely letölthető a www.nav.gov.hu oldalról, illetve személyesen elérhető az adóhivatal valamennyi ügyfélszolgálati irodájában. A járulék mértéke 2013-ban havi 6660 forint, amit mindig a következő hónap 12. napjáig kell megfizetni, átutalásosi postautalványon.

Amennyiben később sikerül munkába állni, munkáltató bejelentése elegendő a járulékfizetési kötelezettség megszűnéséhez, ha azonban újból nappali tagozatos képzésben keretében válik jogosulttá a magánszemély, akkor a hallgatói jogviszony igazolással az adóhivatal ügyfélszolgálatát fel kell keresni.