Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a tűzifa szombati átadásakor felidézte, a Kiskundorozsma szélén embertelen körülmények között élő 22 roma család, mintegy 120 ember november közepén kért segítséget a püspökségtől ahhoz, hogy normális körülmények között lakhassanak. Elmondták, hogy a tél átvészeléséhez is támogatásra, tüzelőre volna szükségük. Kérésük meghallgatásra talált, az egyházmegye egykamionnyi fát adományozott a közösségnek.

Az ott élőknek nagy szükségük van a támogatásra. Bár hajnalban jóval fagypont alatt volt a hőmérséklet, a tucatnyi közül csupán egy kémény füstöl, és az épületek nagy részében áram sincsen – tudatta Nagy Mihály.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök november 20-án jelentette be, hogy az egyházmegye lakóparkot építene a kiskundorozsmai Árpa utca és Búza utca térségében élő családoknak.

Az egyházmegye célja az új lakópark kialakításával a családok számára normális lakhatási körülményeket teremteni, ezzel megadva számukra a lehetőséget arra, hogy önmagukon is tudjanak segíteni – fogalmazta meg akkor a püspök.

Kiss-Rigó László közölte, a korszerű épületek mellett a tervek szerint közösségi házat, sportpályát és egy kis kápolnát is kialakítanak. A kezdeményezéshez az önkormányzattól a város jogi és erkölcsi támogatása mellett a szükséges terület rendelkezésre bocsátását kérik, a beruházáshoz szükséges anyagi források előteremtését az egyházmegye katolikus közössége vállalja – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu