TV néző gyerekek sokkal inkább egyhelyben ülő, magasabb a BMI-je, nem étkezik megfelelően, és negyedik osztályra szociálisan és tanulmányilag is több problémával kell szembenézniük.

A sok tévézés emeli a vérnyomást

Magasabb azoknak a gyerekeknek a vérnyomása, akik sokat néznek televíziót, még akkor is, ha nem kövérek és egyébként eleget mozognak.

Számos egyéb vizsgálat foglalkozott a televíziózás gyermekekre gyakorolt hatásával, illetve mutatta ki, hogy az túlsúlyhoz és gyengébb iskolai teljesítményhez vezet. Pagani szerint azonban az ő kutatásuk sokkal komplexebb, mivel nem egy, hanem számos potenciális hatást vizsgált egyszerre, illetve a gyerekeket egészen 10 éves korukig, negyedik osztályig követték nyomon.

A korai Tv nézés hatásainak vizsgálata azért is fontos, mert életünk első öt évében hatalmasat bővül az agy, valamint folyamatosan tanulunk beszélni. Az ő kutatásai szerint azonban a televíziózás nem tesz jót a kisgyermek agyának.

 

A tanulmány részletei

A kutatás során Pagani és kollégái 1314 gyerek adatait vizsgálták, melyben a szülőknek be kellett számolni arról, hogy hetente mennyi időt töltöttek a gyerekek a TV előtt 29, majd 53 hónapos korukban. A kutatók megvizsgálták a szülők és a tanárok jelentését a gyerek tanulmányi teljesítményéről, pszichés és egészségügyi szokásaikat, és testtömeg indexét.

29 hónapos korban az átlagos TV nézési idő heti 8.82 óra volt, mely 53 hónapos korra 14.85 órára nőtt. Annak ellenére, hogy ez nem tűnik soknak, Pagani megjegyzi, hogy ez a tartomány meglehetősen széles volt, s az átlag azt jelenti, hogy sok kisgyerek ennél jóval több időt töltött a képernyő előtt. A 29 hónaposak 11 százaléka, míg 53 hónaposan már közel a gyerekek negyede napi két óránál is többet tévézett.

A TV nézésnek mellékhatásai még azután is érezhetőek voltak, hogy a kutatók figyelembe vettek számos olyan tényezőt, mint családi helyzet, vagy az anya iskolázottsága, vagy a negyedikes korban a TV előtt eltöltött idő.

Alapvetően azt tapasztalták, hogy azok, akik 29 hónaposan sok időt töltöttek a képernyő előtt, nagyobb valószínűséggel teljesítettek gyengébben az iskolában. Matekból és bármely erőfeszítést igénylő testgyakorlatból sokkal rosszabbak voltak, mint kortársaik, valamint a testtömeg indexük is nagyobb volt.

A túl sok TV-t néző gyerekek gyakrabban voltak iskolai támadások, osztálytársak általi inzultusok célpontjai, mivel a szociális kapcsolatok gyakorlása is nehéz a számukra.

Minden további óra, amit 29 hónaposan TV nézéssel töltöttek a gyerekek, további káros hatásokat okoztak:

 

7 százalékkal csökkent az osztálytermi aktivitás

6 százalékkal csökkent a matematikai teljesítmény

10 százalékkal nőtt annak kockázata, hogy társai áldozatává váljon

13 százalékkal csökkent a fizikai aktivitás a hétvégeken

9 százalékkal nőtt az üdítőitalok fogyasztása

5 százalékkal nőtt a túlsúly kockázata

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A sok TV-nézés növelheti az asztma kockázatát

A fiatalkorúak teherbe eséséért a TV is felelős

Nem fejleszti a korai TV-nézés a szókincset

A túl sok PlayStation fájdalmas dudorokat okozhat

A kutatók felhívják a szülők figyelmét arra is, hogy a képernyő előtt töltött időbe beleszámít a számítógépek és egyéb média használata is.

A legtöbb szülő tisztában van a TV nézés káros hatásaival, és általában akkor használják, mikor túlhajszoltságuk és kimerültségük miatt egy kis szünetre vágynak. Fontos azonban, hogy a szülő is megtanuljon úgy pihenni, hogy közben nem a TV elé ülteti a gyermekét.

forrás: webbeteg.hu

 

Vigye a parkba, játszótérre vagy játszóházba, ahol amíg a gyermek másokkal játszik, Ön is szusszanhat egyet.