Az ember életében jó eséllyel az óvoda az a hely, ahová először megy egyedül, ahol nélkülöznie kell szülei korábban jól megszokott, vigyázó közelségét. Itt tanulja meg, milyen idegenekkel megismerkedni, egy közösségbe beilleszkedni, és nem csak a szüleinek szót fogadni. Nagy lépés ez a szocializálódás, a gyermekből felnőtté válás rögös útjának legelején. Éppen ezért nem mindegy, hová is jár a gyerkőc, hogyan érzi ott magát, milyen figyelmet kap, és kikkel, hogyan kell együtt tölteni az időt.

Mint a beszélgetésből kiderült, a Starkids óvodában mindent megkapnak a gyerekek, amikkel az önkormányzati óvodák is szolgálni tudnak, ami azonban különösen fontos, hogy ennél jóval többet is. Az első és talán legfontosabb különbség a hagyományos ovikkal szemben, hogy a megszokott huszonöt-harminc fő helyett mindössze tizenhat-tizennyolc fős csoportokban foglalkoznak a gyermekekkel, így egy-egy kicsi sokkal nagyobb figyelmet kap, mint máshol, és nem telik el úgy nap, hogy azt érezze: egyedül volt, nem foglalkoztak vele.

Jelenleg egy, tizenkét fős vegyes csoport működik az óvodában, a jövőben még egy csoport indítását tervezik, ám a vegyes csoportok rendszerén nem kívánnak változtatni, hiszen így jóval családiasabb a légkör és a gyermekek rengeteget tanulhatnak a pedagógusokon kívül egymástól is. A legkisebbek előtt folyamatosan megjelenik a nagyobbak példája és a nagyokhoz való, felemelkedi vágyás intenzív fejlődést eredményez náluk, a nagyobbak pedig, akár otthon, a családban, türelmet és felelősséget tanulnak a kicsikkel való bánás során.

A Starkids egy sporttagozatos óvoda, ahol különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyermekek megkapják a számukra különösen fontos napi mozgásmennyiséget, ami nem feltétlen jelent állandó testnevelést, sokkal inkább azt, hogy a direkt testmozgáson kívül minden egyéb foglalkozást is igyekeznek mozgásközpontúvá tenni. Mindez azért nagyon fontos, mert a gyermekek agyi fejlődése, a képességek kialakulása érdekében ebben az életkorban még fokozott oxigénbevitelre van szükség.

Ráczné Komlósi Virág és Kiss Erika a műsorban elmondták, hogy a Starkids óvodában minden napra jutnak fejlesztő foglalkozások, angolul tanulnak a kicsik, kerámiafoglalkozásuk is van, és a mozgásfejlődésüket egy óvóbácsi is segíti, ami azért különösen fontos, mert ebben az életkorban nagyon ritkán találkoznak a gyermekek férfi pedagógussal.

Egy magánovival kapcsolatosan a szülőkben mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire kell a zsebükbe nyúlniuk azért, hogy gyermekük különösen jó bánásmódot kapjon. A Starkids ebben is speciális, hiszen minden szülővel egyedi megbeszélés alapján állapodnak meg az óvoda támogatásának összegéről. Olyanok is vannak, akik kevesebbet fizetnek, cserébe viszont önkéntes munkájukkal járulnak hozzá gyermekük és a közösség életéhez.

A StarKids Óvoda megtalálható Hódmezővásárhelyen, a Nyár u. 56 szám alatt. Érdeklődhet telefonon: 62/244-790-es telefonszámon.