– A keddi előadásom során az egyik legnagyobb orientalista régész életpályáját mutattam be. Stein Aurél 1862-ben, Pesten született és 1943-ban, az afganisztáni Kabulban hunyt el. Munkásságával új fényt vetett számos elzárt térség területére. Több nagy expedíciót vezetett például a Selyemút, a mai Kína területére  – kezdte dr. Felföldi Szabolcs, a Szegedi Régészettudományi Tanszék munkatársa.

-Hihetetlen mennyiségű régészeti anyagot, például írott dokumentumokat, képzőipari tárgyakat és selyemtekercseket hozott a felszínre. Az ő nevéhez fűződnek az úgynevezett homokba temetett városok feltárásai is. Stein Aurél az egyik olyan európai kutató, aki szinte teljes hosszában végigjárta Marco Polo útját – folytatta dr. Felföldi Szabolcs.

– A régész egyik legnagyobb felfedezése Nyugat-Kínához kapcsolódik, ahol egy barlangkönyvtárban több köbméternyi kínai, tibeti, rovásírásos és török nyelvű dokumentumokat talált. Ezek között lelte meg az első nyomtatott könyvet, melynek születése 868-ra tehető – zárta az előadó.

Megyeri József